Sony придобива Savage Game Studios и ще разполага със звено за мобилен гейминг

Павлин Луканов Последна промяна на 30 август 2022 в 15:03 1932 0

Sony купува Savage Game Studios

Снимка Sony

Sony купува Savage Game Studios

За никой не е тайна, че мобилният гейминг става все по-популярен, а и доходоносен бизнес. Това очаквано кара големите играчи да се обърнат към тази нова възможност за приходи в непрестанната си борба за увеличаване на капитала. Най-новият пример в тази тенденция е със Sony, която заедно с Microsoft е лидер при конзолния гейминг. Компанията има и ограничени стъпки при компютърните игри, но сега отправя поглед и към мобилния сектор.

Това става със създаването на PlayStation Studios Mobile Division, подразделение на PlayStation Studios, както и придобиването на Savage Game Studios. Двете страни не съобщават финансовите условия по сделката, като закупената компания ще се влее в новосъздаденото мобилно подразделение. То на свой ред ще се фокусира върху създаването на игри, които са базирани на нови и съществуващи серии и заглавия за PlayStation.

От Sony заявяват, че новото студио ще работи независимо от подразделението, което се занимава с разработката на заглавията за конзоли. Целта е достигането до нови групи от потребители и да предостави повече начини за взаимодействие със съдържанието. Макар да няма конкретика, Savage Game Studios вече работи по нова мобилна екшън игра, за която предстои да научим повече в бъдеще.

Savage Game Studios е основано през 2020 г. от разработчиците Михаил Каткоф, Наджим Аджир и Майкъл Макманъс. Те имат дългогодишен опит в сектора, като са работили по популярни проекти в Insomniac Games, Zynga и Rovio. Изглежда досега студиото няма завършен проект, което изглежда ще се промени скоро, но вече като част от Sony. След придобиването Savage Game Studios ще продължи да функционира както досега, а ръководството ще бъде запазено. Припомняме, че тази година Sony купи Bungie, разработчикът на играта Destiny и създатели на поредицата Halo, за 3.6 милиарда долара. Bungie продължава да е независимо и да публикува и създава игри, които не са ограничени до платформите на Sony.

От Sony отбелязват, че навлизането в мобилния и PC гейминг, няма да се отрази на усилията им в насока на конзолния сектор. В това направление на 9 ноември с голям интерес се очаква премиерата на God of War: Ragnarök. Освен това компанията подготвя и следващото си поколение VR шлем, PlayStation VR2, който също трябва да се появи скоро. В PC сегментът пък се очаква пускането на Uncharted: Legacy of Thieves Collection.

Междувременно, наскоро от компанията обявиха, че вдигат цените на PS5, заради високата инфлация. Увеличението за Европа е 10% до 549.99 евро за PS5 с оптично устройство и 449.99 евро, без. От Sony изглежда въвеждат и нов вариант на конзолата, който е по-лек от актуалната версия. Това важи както за варианта с диск, така и за този без. Новата версия с диск (CFI-1202A) тежи 2.9 кг., което е със 7% по-малко спрямо тази от 2021 г. Вариантът без диск тежи 3.4 кг. или с 13% по-малко спрямо оригинала.

Миналата година Sony въведе лека промяна в охладителния радиатор на конзолите, което тогава доведе до намаляване на теглото с 300 гр. Предстои да видим какви са новите промени довели до допълнителното олекване на хардуера. Това обаче ще стане чак след като някой потребител отвори и разглоби устройствата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !