Microsoft изоставя ексклузивните игри за Xbox и те ще достигнат до PS5 и Switch

Павлин Луканов Последна промяна на 19 февруари 2024 в 10:40 591 0

Sea of Thieves

Снимка Microsoft

Sea of Thieves

В средата на февруари има доста интересни новини свързани с Xbox подразделението на Microsoft. Може би най-значителната новост е тази, че ексклузивни за конзолата игри ще достигнат до конкурентните модели на Sony PS5 и Nintendo Switch. Това идва като част от по-обширната промяна в стратегията на Microsoft за растеж на гейминг дейностите.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Gaming, Фил Спенсър, споделя, че компанията е решила да разпространи четири от оригиналните си игри и за други конзоли. Интересно е да отбележим, че все още не се посочва кои са въпросните заглавия. От там само споделят, че две от тях са малки игри, а другите две са общностно базирани.

По непотвърдена информация става дума за Hi-Fi Rush, Pentiment, Sea of Thieves и Grounded. Спенсър подчертава, че няма промяна в политиката на компанията за създаване на ексклузивни игри за Xbox, но като цяло според него в цялата индустрия няма да има много такива заглавя през следващото десетилетие.

Microsoft изглежда ще опипа почват с тези четири заглавия преди да предприеме по-значителни ходове в тази насока. Според слуховете обаче компанията има много големи планове по отношение на мултиплатформения гейминг. Спенсър потвърди обаче, че Starfield и Indiana Jones не са част от първите заглавия, които ще достигнат до PS5, но това не означава, че подобно нещо няма да се случи в бъдеще.

Очаквано няма изведнъж всички игри за Xbox да достигнат до конкурентните конзоли, но Microsoft очевидно осъзнава потенциала от добавянето на повече заглавия в този списък. Интересно е да отбележим, че Microsoft са обмисляли идеята да въведат Gears of War, Microsoft Flight Simulator и следващата Doom за други конзоли. Засега обаче няма финално решение в тази насока.

От компанията споделят за необходимостта за еволюция на Xbox, за да се подсигури дългосрочният успех на платформата. Гейминг подразделението на Microsoft се разраства постоянно, а за това помага и оспорваното придобиване на разработчика Activision Blizzard, добавяйки много популярни поредици. Въпреки това продажбите на конзоли изостават от тези на Sony PlayStation 5, като също така има и забавяне в ръста на абонаментите за услугата Xbox Game Pass.

Изходът от тази стагнация изглежда ще е за предоставянето на съдържанието и за конкурентните платформи. Така компанията ще увеличи приходите си от продажби на игри, засилвайки позицията си в сектора. Microsoft загатва и за следващото си поколение конзола, като фокусът е върху постигането на технологичен скок. Не се отхвърля и възможността за портативна версия на Xbox.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !