Как да създадем QR код с помощта на браузъра

Ако искате да улесните намирането на дадена уеб страница, можете да използвате QR код

Стефан Николов Последна промяна на 15 септември 2023 в 18:18 1111 0

qr code

Снимка Hillary Black/Unsplash

Ако искате да улесните намирането на дадена уеб страница, можете да използвате QR код

QR кодовете могат да бъдат много полезни, особено когато става въпрос за бързо и лесно достигане до дадена уеб страница. Ако искате бързо да упътите някого към вашия уеб сайт или към уеб страницата, която му е необходима, можете да създадете QR код за тази страница.

Има различни приложения за генериране на QR кодове, които можете да ползвате. (Имайте предвид, че е добре да внимавате кое от тях избирате, тъй като не съвсем добросъвестните приложения могат да включват проследяващ или друг код към генерирания QR код). Освен това някои онлайн услуги, като например Instagram, предлагат собствено генериране на QR кодове. Едно много добро общо решение е лесното създаване на QR код чрез базираните на Chromium браузъри като Chrome и Edge, както и още много други.

Чрез използване на Chrome за Android

Тъй като браузърът Chrome е вграден в Android, това е съвсем лесно:

• Отворете браузъра Chrome и отидете в уеб сайта, за който искате да създадете код.
• Кликнете върху трите точки в горния десен ъгъл и изберете Share...
• В долната част на изскачащия прозорец Share (Споделяне) ще видите иконка за QR код (плъзнете наляво, ако не я виждате веднага). Кликнете върху иконата.
• Веднага ще бъде създаден QR код. Докоснете Изтегляне (Download), ако искате да го използвате по-късно.

Чрез използване на Chrome за iOS

Можете също така да използвате браузъра Chrome в iPhone, за да създадете QR код (браузърът го има в App Store). Интересно е, че в iOS са необходими дори по-малко стъпки, отколкото във версията на Chrome за Android.

• Отворете браузъра Chrome и отидете в уеб сайта, за който искате да създадете код.
• Кликнете върху иконката за качване в горния десен ъгъл.
• В изскачащото меню изберете Create a QR Code (Създаване на QR код).
• Веднага ще бъде създаден QR код. Кликнете върху бутона Споделяне..., ако искате да изтеглите QR кода и да го споделите.

Чрез използване на десктоп версията на Android

Ако използвате браузъра Chrome на настолен компютър - Mac или Windows - отново можете да създадете QR код с негова помощ.
• Отворете браузъра Chrome и отидете на уеб сайта, за който искате да създадете код.
• Щракнете върху иконата Share this page (Споделяне на тази страница) в адресната лента и изберете Create QR Code (Създаване на QR код).
• Ще се появи падащо меню, което съдържа QR кода, URL адреса, който кодът представлява, и бутони, които ви позволяват да го копирате или изтеглите.

През браузъра Edge за десктоп компютри

Браузърът Edge е браузърът по подразбиране за компютрите с Windows (и всъщност Microsoft понякога прави така, че е малко трудно да не използвате Edge). Въпреки това е много лесно да създадете QR код.

• Отворете браузъра Edge и отидете на уебсайта, за който искате да създадете код.
• Щракнете с десния бутон на мишката където и да е на страницата и изберете Create QR Code for this page (Създаване на QR код за тази страница).
• Ще се появи падащо меню, което съдържа опция за QR код, URL адреса, който кодът представлява, и бутони, които ви позволяват да го копирате или изтеглите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !