Xiaomi smartphone

Продажбите на смартфони в световен мащаб могат да достигнат до 1.5 милиарда броя през тази година. Това сочи прогнозата на Gartner, а ако тя се оправдае то ръстът на годишна база ще е 11.4%.

Анализаторите посочват, че скокът в търсенето ще бъде възможен благодарение на наличието на нови продукти. Добро влияние ще имат още отложените покупки от 2020, както и по-ниските цени на 5G устройствата.

Анализаторите на Gartner очакват продадените телефони през 2021 да са близки до нивата от 2019. Най-силен ръст може да бъде постигнат в регионите на Западна Европа, Южна Америка и Азиатско-тихоокеанския регион.

По-разширеният достъп до 5G мрежи в комбинация с телефони с такава свързаност с цени около 200 долара ще засили търсенето. Това важи с особена сила за зрелите пазари и Китай.

Търсенето в развиващите се страни ще продължава да се движи от купувачи, които искат устройства с по-добри характеристики и 5G. Gartner предвижда, че продажбите на 5G телефони ще достигнат 539 милиона смартфона през 2021 година.

Това би представлявало ръст от 35% на годишна база. Тук спадът в цените на устройствата ще изиграе ключова роля. Това важи с особена сила за пазара в Китай. В страната делът на 5G телефоните може да достигне до 59.5 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *