Първият човек с чип на Neuralink може да движи компютърна мишка с мисълта си

Мария Иванова Последна промяна на 22 февруари 2024 в 12:47 807 0

Movement

Снимка Neuralink

Първият човек с чип на Neuralink може да движи компютърна мишка с мисълта си

Първият човек с мозъчен имплант на Neuralink, вече е в състояние да управлява компютърна мишка, използвайки само мислите си. Това съобщи съоснователят на компанията Илон Мъск в социалната мрежа X (бившия Twitter).

Биотехнологичният стартъп, основан от Мъск, е посветен на разработването на мозъчно-компютърни интерфейси (BCI), чиято цел е да помогнат на хората с неврологични заболявания и нарушения, предоставяйки им възможност да контролират електронни устройства чрез мислите си.

Някои изследователи обаче са разочаровани от липсата на достатъчно информация и прозрачност относно експериментите, които Neuralink провежда. Базираният в Калифорния стартъп пази в пълна тайна тестването и разработването на мозъчния си имплант, като оскъдните новини идват от кратки публикации на Мъск в социалните мрежи.

Припомняме, че през май миналата година компанията получи одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за провеждане на тестове с хора. През септември започна набирането на парализирани участници за тестване на устройството Telepathy. А миналия месец Мъск съобщи за първия човек с имплант, както и че "първоначалните резултати показват обещаващо откриване на невронни пикове".

От десетилетия изследователи по целия свят тестват мозъчно-компютърни интерфейси, като използват както животни, така и хора в експериментите си. Смята се, че имплантът на Neuralink е постигнал значителен напредък в тази област, тъй като неговата система е напълно имплантируема.

Това означава, че не изисква външни устройства или кабели, които да се свързват с компютър. Вместо това, имплантът работи с безжична връзка, което позволява на пациентите да го използват по-лесно в ежедневието си.

Neuralink все още е в ранен етап на тестване и разработване на своята технология и въпреки обещаващите резултати, широкото ѝ разпространение не се очаква скоро. Първите продукти на компанията ще бъдат насочени към възстановяване на изгубените функции при хора с парализа или увредено зрение.

Мъск обяви също, че в по-широк план технологията ще се използва за подобряване на паметта и повишаване на интелигентността. Въпреки това ще бъдат необходими значителни научни и технологични пробиви, преди амбициите му да станат реалност.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !