В САЩ отвори врати първият в света завод за изкуствено месо

Offnews Последна промяна на 09 ноември 2021 в 18:18 252 0

fake-steak-animation-lead-1619787807_008

В Калифорния отвори врати първият в света завод по производство на изкуствено месо. Той бе построен от американската компания Upside Foods и е сграда с обща площ 4923 квадратни метра. В нея е инсталирано фирмено оборудване, което от съвсем малки фрагменти месо на истински животни отглежда големи късове телешко, пилешко и други видове месо. При използването на това изкуствено месо не страда нито едно живо създание, а вкусовите и хранителните характеристики на това месо от епруветка не отстъпва на натуралните продукти. Компанията възнамерява да увеличи производството на изкуствено месо до такава степен, че то да стане достъпно за всички желаещи в обикновените магазини. Нека се спрем по-подробно.

Първият завод за производство на изкуствено месо

Уеб изданието Food Business News съобщи, че заводът за производство на изкуствено месо е изграден в калифорнийския град Емервил. Това е неголямо населено място, в което според данните от 2010 година живеят около 10 хиляди души. Новият завод носи името EPIC, като тази абревиатура означава Engineering, Production, and Innovation Center. Въпреки че заводът е доста голям, това предприятие не осигурява много нови работни места. За да може той да работи с пълната си мощност са достатъчни само 50 души. Те се занимават с производството на самото месо, с техническото обслужване на оборудването, както и с най-внимателната проверка на качеството и безопасността на получените хранителни продукти. За работниците и служителите са направени специални помещения - офиси, бани и други подобни.

Как се произвежда изкуственото месо?

В завода е инсталирано оборудване, направено по поръчка на компанията Upside Foods. Това са биореактори, в които животински клетки се размножават в хранителна среда. Не е достатъчно само да се получава голям брой подобни клетки - необходимо е и изграждането на характерната структура на месото. Компанията не съобщава повече технически подробности за своите патентовани технологии и навярно това ще бъде обявено по-късно, след като Upside Foods започне да реализира печалба.

Масовото производство на месо от епруветка

С помощта на това оборудване от съвсем нов тип компанията ще произвежда до 22 хиляди килограма изкуствено месо годишно. Когато всички процеси бъдат усъвършенствани производството трябва да нарасне до 181 хиляди килограма годишно. Според думите на основателя на Upside Foods Ума Валети (Uma Valeti), през 2015 година те са били единственият производител на изкуствено месо в света. По това време обществото е било твърде скептично към новия тип хранителни продукти, но днес светът е променен.

"Когато преди време говорехме, че възнамеряваме да разширим производството, то това бяха само мечти. Днес тези мечти са вече реалност. Пътят от създаването на малки култури от клетки до откриването на пълноценен завод бе невероятен, но ние едва сега започваме" - допълва Валети, който е водещият специалист и генерален директор на компанията.

Ръководителят на компанията допълва, че новопостроеният завод демонстрира колко много са се развили технологиите за производство на изкуствено месо. Прогресът е дал възможност да се излезе извън рамките на лабораторните изследвания и да се премине към етапа на мащабно промишлено производство. Компанията Upside Foods е пионер в тази област, и тази стъпка означава, че потребителите са вече много по-близо до възможността да купуват изкуствено месо в обикновените магазини.

Всъщност това далеч не е единственият производител на изкуствено месо в света. Освен него с това се занимават компаниите Foods и Beyond Meat, които също постепенно увеличават своята продукция. Това е важно да бъде направено, понеже когато предлаганото изкуственото месо е твърде малко, то неговата цена е твърде висока. Но когато започне неговото масово производство, цената на така нареченото месо от епруветка значително ще намалее и тогава всеки ще може да оцени качеството на този хранителен продукт.

Производството на изкуствено месо е полезно от гледна точка на екологията. Производството на обикновеното класическо месо нанася непоправима вреда на околната среда. Отглеждането на едър рогат добитък изисква многократно повече вода, освен това, отпадъците от фабриките за производство на класическо месо са много повече в сравнение с аналогичните други селскостопански производства. И още,  едрите животни отделят много метан, който е най-вредният газ по отношения повишаване температурата на цялата планета.

Пазарът на изкуственото месо бързо се развива и навярно съвсем скоро всеки може да има възможност да си купи от магазина този нов хранителен продукт.

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !