Neuralink търси втори доброволец за поставяне на мозъчен имплант

Мария Иванова Последна промяна на 21 май 2024 в 13:28 620 0

Neuralink patient

Снимка Neuralink

Neuralink търси втори доброволец за поставяне на мозъчен имплант

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) ще позволи на биотехнологичния стартъп на Илон Мъск - Neuralink да постави имплант на втори човек още следващия месец. Това стана възможно, след като компанията успя да реши проблемите, които се появиха при първия им пациент - Ноланд Арбо. Той е 30-годишен мъж, който не може да се движи, но благодарение на импланта успява да контролира компютър само с мислите си.

Наскоро обаче стана ясно, че чипът на Арбо е дефектирал и само около 15% от електродите, които са били поставени в мозъка му, все още работят както трябва. Останалите 85% са се изместили и много от тях, които все още получават малко или никакви сигнали, са били изключени.

Въпреки това, екипът на Neuralink бързо съобщи, че са успели да коригират алгоритъма, така че да компенсират загубените данни от електродите. Тези корекции са били достатъчно ефективни, за да възстановят и дори да надминат ефективността на поне един показател - скоростта на бита в секунда (BPS), използвана за измерване на това колко бързо и точно пациент с имплант може да контролира компютърен курсор.

Neuralink продължава да работи след корекциите и дори вече търси втори доброволец за следващия си експериментален мозъчен имплант. Това съобщи самият Илон Мъск в профила си в социалната мрежа X (бившия Twitter).

Компанията се надява да извърши втората операция през юни и е получила зелена светлина за това от Агенцията по храните и лекарствата, която контролира клиничните изпитвания. Планира се електроните да бъдат поставени на дълбочина от 8 мм. в мозъка на втория участник в изпитването, а не на от 3 до 5 мм., както е било при първия пациент Арбо.

Чиповете за връзка между мозъка и компютъра съществуват отдавна. През 2006 г. учените съобщават за първия случай на мозъчен чип, който позволява на пациент с парализа на всички четири крайника да контролира “невронен курсор”.

При Neuralink става въпрос за кибернетичния мозъчен имплант “Телепатия”, който позволява на пациентите да управляват телефона и компютъра си само с мисъл. Ноланд Арбо, който е парализиран след инцидент през 2016 г., получи първия такъв имплант, което му позволи да контролира цифрови устройства и да играе игри като Mario Kart и Civilization VI.

Neuralink очаква да имплантира устройството си на общо десет души тази година. Компанията планира през следващите няколко месеца да подаде заявления до регулаторните органи в Канада и Великобритания, за да започне подобни изпитвания и там. Повече от 1000 квадриплегици вече са се записали в регистъра на пациентите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !