Neuralink получи разрешение за клинични тестове на мозъчните си импланти

Стоян Ненов Последна промяна на 26 май 2023 в 17:05 755 0

Brain stock

Снимка Robina Weermeijer/Unsplash

Neuralink получи разрешение за клинични тестове на мозъчните си импланти

Компанията Neuralink, на която Илон Мъск е съосновател, обяви, че е получила разрешение от американската Федерална администрация на лекарствата (FDA) да започне клинични тестове на мозъчните си импланти с хора, съобщава CNBC. Решението идва след като през март т.г. FDA отказа на Neuralink да даде разрешително.

Neuralink има амбицията да създаде мозъчни импланти, които да позволяват на човек да се свързва с компютърни системи. Амбицията на компанията е чрез технологията да промени начина, по който хората взаимодействат с компютрите и мобилните устройства. А в дългосрочен план, чрез тези импланти ще могат да се адресират и някои заболявания.

Чрез имплантите Link например ще може да се помогне на пациенти с различни видове парализи или нервни увреждания да получат възможност да управляват външни устройства и системи само чрез мозъчни импулси. Друга полза от Link ще е възможност за трудноподвижни хора да управляват компютърни устройства или да комуникират чрез писане наум, което да се разпознава от имплантите и превръща в текст и говор.

Neuralink е основана през 2016 г., като извършва тестове на имплатнтите си с животни от 2018 г. насам. Въпросните изпитания предизвикаха задълбочени проверки от регулаторите след като през декември 2022 г. Reuters се позова на вътрешни документи на компанията, които разкриват висока смъртност сред използваните за проучванията животни. През март т.г. FDA отказа да даде разрешително за преминаване към клинични тестове с хора.

Макар регулаторът да не обяви публично аргументите, отново Reuters отбелязва, че е дал „дузини“ причини и е очаквал от Neuralink да ги оправи. Много активистки групи поискаха от компанията и от Илон Мъск лично да публикуват повече ясни подробности за експериментите. Такива засега липсват, но изглежда, че Neuralink е обърнала внимание на всички притеснения на FDA. Сега регулаторът е разрешил преминаването към клинични тестове с хора, като новината е потвърдена от самата компания в Twitter.

Нито тя, нито Мъск, нито FDA обаче дават повече подробности. Остава неясно какви ще са тестове. Neuralink уточнява единствено, че получаването на разрешително не означава, че изпитанията ще започнат веднага. Напротив, тя все още дори няма да набира доброволци. Компанията допълва, че „скоро“ ще обяви по-конкретните си планове.

Отново в края на миналата година и самият Мъск заяви, че е сред желаещите да си сложи такъв имплант. „Може да ви се имплантира устройство на Neuralink още сега и няма да разберете. Всъщност, в някоя от следващите демонстрации, аз ще имам такова“, заяви тогава Мъск. Разбира се, милиардерът със сигурност няма да направи това преди всички изпитания да са преминали и Link да е доказано сигурна за използване от хора. А това може да е процес, който ще отнеме години. Засега няма официален срок за приключването му.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !