Samsung има нов 200MP сензор, който най-вероятно ще дебютира с Galaxy S23 Ultra

Павлин Луканов Последна промяна на 17 януари 2023 в 13:36 1394 0

Samsung Isocell HP2

Снимка Samsung

Samsung има нов 200MP сензор, който най-вероятно ще дебютира с Galaxy S23 Ultra

На 1 февруари Samsung ще представи новата си флагманска серия смартфони Galaxy S23. В навечерието на едно от най-важните събития за компанията през годината сме свидетели на анонса и на новия 200-мегапикселов сензор за камери на смартфони - Samsung ISOCELL HP2. Очакванията са, че именно той ще бъде използван в Ultra модела от бъдещата линия смартфони. Според компанията сензорът е най-доброто предложение с висока резолюция при флагман устройствата.

Нека обаче да вникнем и в детайлите свързано с новото предложение ISOCELL HP2. Като за начало, той има 200 млн. пиксели с размер 0.6 микрометъра и е в оптичен формат 1/1.3 инча. По този начин големината му е като при актуалните 108-мегапикселови сензор, а това от своя страна означава, че моделите с него няма да имат по-изразени секции с камери, което е добра новина за потребителите.
ISOCELL HP2 може да заснема в няколко резолюции според използваната технология за сливане на пикселите. Това включва 12.5MP, 50MP и пълната 200MP, като от компанията прилагат технологии с изкуствен интелект за подобряване на качеството при максималната резолюция.

Samsung подчертават, че при снимане в условия на оскъдна светлина се използват 12.5MP и 50MP резолюции с размери на пикселите от съответно 2.4 и 1.2 микрометъра. Максималното сливане на пиксели е 16 в 1. За видео заснемане в резолюция 8K (около 33MP), новият сензор преминава към 50MP режим за ограничаване на кропването.

Нови възможности

От компанията залагат на възможностите на сензора за прихващане на светлина. Заложено е на нова технология наречена Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG), която ограничава негативните ефекти от наличието на ярка околна светлина. Решението засилва наситеността на цветовете и ограничава излишната експозиция в тези условия. Има също така подобрение при HDR фотографията с функционалността Dual Slope Gain, която дигитализира данните за експозицията от всеки пиксел на две нива, за да се събира информация за светли и тъмни зони при режим 50 мегапиксела.

В условия със слабо осветление, автоматичното фокусиране на HP2 залага на Super QPD, позволяваща на сензора да използва всичките си 200 млн. пиксела, за да фокусира. Огромният брой фокусиращи агенти се групират от четири съседни пиксела, за да разпознават както хоризонтални, така и вертикални промени в шаблоните и да осигурят по-бързо и по-точно автоматично фокусиране.

Очакванията за Galaxy S23 Ultra

Вече има и доста индикации за това, което можем да очакваме от предстоящия премиум флагман Samsung Galaxy S23 Ultra. Така например, той ще използва новия чипсет Snapdragon 8 Gen 2, а както стана ясно и 200MP сензор в основната си камера. Ще видим подобрения при системата за фокусиране в камерата, както и значително по-високо качество при заснемане на тъмно.

Телефонът ще е с размерите на актуалния Ultra модел с дисплей с диагонал 6.8 инча и резолюция 1440p, а батерията може да е с капацитет 5000 mAh. По отношение на паметта ще има 8/12GB RAM и 256/512GB/1TB памет за файлове. в основната камера, освен главния сензор, ще има такива с ултраширокоъгълен и два с телефото обективи за 3- и 10-кратно приближение.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !