Neuralink инсталира първият мозъчен чип в човешки пациент

Павлин Луканов Последна промяна на 30 януари 2024 в 10:19 1302 0

Neuralink

Снимка Neuralink

Nueralink инсталира първият мозъчен чип в човешки пациент

Компанията Neuralink на милиардера Илон Мъск се занимава с разработката на мозъчни импланти, като активно развива дейността си през изминалите няколко години. Сега обаче сме свидетели и на първия голям напредък в това отношение. Става дума за имплантирането на мозъчен чип в първия човешки пациент. Имплантирането е осъществено в неделя, а за него сподели лично Мъск чрез публикация в социалната мрежа X.

Той посочва, че първоначалните резултати са обещаващи и се наблюдава активността в комуникацията на невроните чрез клетки наречени “Spikes”. Този тип клетки са описани като такива използвани за изпращане на информация чрез електрически и химически сигнали в мозъка и тялото.

Припомняме, че миналата година здравният регулатор на САЩ FDA (Food and Drug Administration) даде разрешение на компанията да осъществи първото изпитание на импланта си за хора. Това е критична крачка част от големите амбиции на Neuralink да бъде в помощ на пациенти с парализа, но и много други неврологични състояния.

В актуалния експеримент робот поставя хирургично имплант от тип мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) в област на мозъка, която управлява намерението за движение. Първоначалнат цел е постигането на възможност за управление на курсор на мишката или клавиатура чрез мисли.
Ултра-фините нишки на импланта позволяват предаването на сигналите от мозъка. Иначе първият продукт на Neuralink ще носи името Telepathy, сподели Мъск в друга своя публикация в социалната мрежа X.

PRIME Study е част от изпитанията за безжичен интерфейс между мозък и компютър и трябва да оцени безопасността на импланта и хирургическия робот, който го поставя. Засега все още няма допълнителни детайли свързани с процедурата, но очакваме такива да се появят съвсем скоро.

На фона на това Neuralink е изправена пред множество призиви за повече контрол относно протоколите ѝ за безопасност. Тя дори беше глобена за нередности при транспортирането на опасни материали. Освен това се появиха данни за това, че има проблеми с някои от маймуните, които са получили импланти. Част от тях са парализирани или са с други значителни проблеми. Мъск обаче посочва, че няма такива, които са починали, а за изпитанията са избирани само терминални обекти.

Както е видно дейността на Neuralink е доста противоречива и въпреки наличието на доста добри крайни цели, начинът за постигане на резултати е меко казано проблемен. Все пак предстои да видим какво ще се случи с първия човешки експеримент в тази насока. Евентуален пробив в това отношение може да разкрие пътя за множество разработки в сферата на BCI. Компанията вече се оценява на около 5 млрд. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !