Какво предлагат интерактивните телевизии в България

Мария Иванова Последна промяна на 29 април 2023 в 12:26 3547 0

Bbox Videoteka

Снимка Bulsatcom

Какво предлагат интерактивните телевизии в България

В началото на месец април пазарът на интерактивните телевизии у нас се обогати с още един играч. Със старта на Yettel TV всички големи телекоми вече предлагат телевизионна услуга на абонатите си. Но какво означава това за потребителите - ще повлияе ли на цените, достъпността или разнообразието на платформите? Свързахме се с представители на четирите големи доставчика - "А1 България" "Булсатком", "Виваком" и "Йеттел", за да научим отговорите на тези въпроси.

Основните функции на големите платформи

Първа разглеждаме новата Yettel TV, която включва всички основни функции на интерактивните телевизии като старт и пауза, пускане отначало, връщане назад до седем дни и запис. В нея зрителите могат да гледат любимия си сериал, а платформата автоматично подрежда излъчената поредица по сезони и епизоди. От “Йеттел” уточняват, че тъй като новата интерактивна телевизия е ориентирана към съдържанието, потребителското изживяване напомня повече усещането, което дават стрийминг платформите.

Добре познатата на голяма част от потребителите у нас интерактивна телевизионна платформа на „А1 България“ – A1 Xplore TV предоставя достъп до 4K съдържание и благодарение на AI функции се адаптира към зрителските предпочитания. Така с течение на времето тя също започва да препоръчва предавания и филми на абонатите си според техните интереси. Клиентите ѝ също могат да се възползват от възможностите за гледане на програмата до седем дни назад на запис, паузиране и превъртане. С мобилното приложение Xplore TV GO телевизията е достъпна и в движение на смартфон, таблет и лаптоп.

Телевизията EON на „Виваком“ също поддържа функционалността ТВ Архив за над 200 канала до седен дни назад. Налични са три скорости на превъртане, както и Preview екран, на който се вижда до кой момент е превъртяно предаването. За всяко предаване има налична подробна информация, както и маркер дали то е на живо или на запис. Други функции на платформата са ТВ Пауза и напомняне за предстоящо предаване. EON TV предлага и възможност за персонализиране на съдържанието чрез създаване на до пет профила на членове от семейството, включително и детски профили, с които всеки родител може да ограничи каналите и съдържанието от EON Видеотека за своето дете.

„Булсатком“ е основно оператор на сателитна телевизия, но заедно с това развива и другите си услуги. IP телевизионната платформа b.box на компанията също предлага стандартните функции, с които клиентите са свикнали - паузиране, превъртане, гледане на предавания до седем дни назад. Но и нови функционалности като умен архив, който подрежда минали събития по категория, вид и жанр. Абонатите на интерактивната телевизия могат да видят например списък с филми от жанр „Екшън“, излъчвани по всички канали през последните седем дни, както и да търсят по заглавие. Каналите в b.box и приложението b.boxapp са тематично групирани, като потребителите им могат да си направят свой списък от любими канали, както и да насрочат напомняне при старта на очаквано предаване.

Различия и предимства

От "Йеттел" уточняват, че целта на новата Yettel TV не е да представи повече функционалности от конкурентите, а да надгради потребителското изживяване генерално. Стандартно услугата се предоставя на два екрана, без да разграничава устройствата по вид - телевизор, телефон, таблет или лаптоп. На клиентите се дава и възможност да добавят до три допълнителни екрана.
Yettel TV се предлага със Smart TV Box устройство, което е лесно за инсталация, без нужда от домашно посещение на техници. Устройството и телевизорът се управляват с универсално Bluetooth дистанционно, което свети в тъмното. По отношение на домашния интернет, 5G свързаността е подсигурена от последно поколение рутери с лесен монтаж. Те работят с новия Wi-Fi 6 стандарт за достигане на максимална скорост от 300 Mbps с възможност за свързване на до 128 устройства едновременно.

От "А1 България" уточняват, че ключово предимство на Xplore TV, която стартира през октомври 2019 г., са разнообразните възможности, които предоставя на потребителите. Абонатите ѝ разполагат с достъп както до ТВ съдържание, така и могат да наемат филми и сериали по VoD модел. Чрез интерактивната телевизия те могат да гледат видео съдържание от YouTube и YouTube Kids и да влизат в профилите си в Amazon Prime – всичко на телевизионния екран. От компанията посочват още, че абонатите на Xplore TV имат на разположение и Видеотека с хитови български и чуждестранни филми и сериали.

От “Виваком” заявяват, че EON е единствената платформа в България, предлагаща спортна информация под формата на статистика за различните видове спорт – футбол, баскетбол и др. на живо по време на излъчването на даденото спортно събитие. EON TV предоставя на своите абонати и собствена видео услуга Arena Play, съдържаща документално и ново българско кино, сериали, екшъни и др. Както и услугата Pickbox NOW с включено филмово съдържание от Стария континент с акцент върху скандинавското кино. Платформата предлага и Disney English – анимационни и занимателни уроци по английски с любимите за децата Disney герои, както и профил, през който се достъпва единствено съдържание за деца. В добавка, тя разполага и с голям избор на радиостанции, сред които най-популярните български, но и музика за масажи, плейлисти за физически упражнения и много други. EON дава възможност за инсталиране на различни Android приложения, сред които допълнителни стрийминг услуги, социални мрежи, браузъри, игри и др.

Голямото предимство на b.box, което от “Булсатком” изтъкват, е, че работи с всеки интернет, независимо от доставчика, без да е необходимо допълнително заплащане. Услугата е достъпна и върху безжични мрежи. Това включва и гледане на ТВ услугите от чужбина, в рамките на Европейския съюз. От компанията обръщат внимание и на интелигентния архив на платформата, който освен, че систематизира отминали събития по жанр, дава достъп и до списък с препоръчани или топ 100 най-гледани предавания от всички клиенти на услугата за последните седем дни.

Интерфейсът

Yettel TV има т.нар. smart представяне на съдържанието и страница с детайли за всяко предаване. В информацията за игралните филми е включена и интеграция със световната рейтингова система IMDb. Когато гледат любимия си сериал, потребителите на Yettel TV получават бърз достъп до другите епизоди, както и предложения за сходно съдържание. Платформата разполага с лента с различни категории съдържание, излъчващи се на живо, което е особено подходящо за феновете на спорта. Налична е и лента „На фокус“, която представя най-интересните предавания, филми и риалити формати, излъчени през последните дни по водещите телевизионни канали. Лентата „Новините днес“ дава достъп до всички новинарски емисии от деня на водещите телевизии. Платформата разполага и с различни възможности за персонализация като избор на език на интерфейса и родителски контрол.

Интерфейсът на Xplore TV също улеснява зрителите с универсалното търсене по наименование на филм, предаване, сериал, актьор или режисьор. Платформата спестява на клиентите си затрудненията при намиране на съдържание, което да гледат, предлагайки им такова според техните предпочитания и интереси. Именно функциите за универсално търсене и интуитивният потребителски интерфейс са сред отличаващите предимства на платформата - уточняват от "А1 България".

От “Виваком” също изтъкват като съществено преимущество на платформата си персонализираните препоръки за гледане на канали и видео съдържание, които се адаптират според гледаното съдържание в профила и са подредени по жанр в различни списъци. EON е съвместим и със Smart телевизори, а благодарение на EON приложението, потребителите имат достъп до платформата дори и без приемник, уточняват още от компанията.

“Булсатком” залага на Андроид платформата като дава възможност на b.box устройството да се инсталира всяко Андроид ТВ приложение, налично в Google Store. Подредбата на канали, филми и предавания в платформата е адаптивна. А клиентите могат да търсят с гласови команди на български, директно през дистанционното с вграден микрофон в YouTube. “Приложихме подходи на навигация, заложени в някои от най-успешните IPTV и стрийминг платформи в света” - уточнява за Tech.OFFNew.bg управителят на „Булсатком“ Петър Ризов.

Цени и пакетни планове

Yettel TV стартира с два плана – TV Favorite, съдържащ 100+ канала, от които 65+ са с HD качество и TV Max с 200+ канала, от които 110+ HD. Всеки от двата плана може да бъде взет с три варианта на фиксиран 5G интернет за дома, които се различават в максималните скорости на връзката за сваляне – 50 Mbps, 100 Mbps или 300 Mbps. В момента всички пакети са достъпни за 1 лв. на месец за първите 6 месеца с договор за 2 години. След изтичане на промоцията TV Favorite + Home Internet 50 и TV Max + Home Internet 100 ще струват съответно 32.99 лв. и 37.99 лв. на месец. Платените канали, които клиентите могат да активират, са Diema Extra, MaxSport PLUS, HBO MAX и 7/8 TV. Към интерактивната телевизия и мобилния 5G интернет за дома те получават и услугата „Онлайн защита“, която дава сигурност при сърфиране със защита от разнообразни заплахи в мрежата като зловреден софтуер, вируси, phishing и др.

Клиентите на интерактивната телевизия A1 Xplore могат да наемат филми от А1 Видеотека, предлагаща множество нашумели български заглавия като „В сърцето на машината“, „Петя на моята Петя“, „Завръщане 2“ и други. В MAX Видеотека абонатите също могат да гледат Pulse Plus за интерактивни фитнес тренировки у дома. A1 Xplore предлага и съдържание от National Geographic, Nickelodeon и Comedy Central. В специалната секция „Shvargalo“ зрителите могат да откриват ексклузивно съдържание от авторската поредица предавания на Камен Донев. От “A1 България” уточняват, че в момента всички ТВ планове се предлагат с 50% намаление от цената за първите три месеца от договора.

EON се предлага в три пакета LIGHT, FULL, PREMIUM със съответно 115+, 170+ и 210+ канала. Всички пакети съдържат портали от EON Видеотека, 4К съдържание, безплатен Smart TV App и мобилно приложение, с които потребителите имат достъп до платформата по всяко време и от всяко устройство. Пакетите на EON им дават достъп и до EON Видеотека, предоставяща над 18 различни видео портала, сред които HBO On Demand, Epic Drama, Discovery, History, Da Vinci, Disney English, Nickelodeon, Viasat History, National Geographic On Demand и много други. В момента пакетите се предлагат на клиентите с промоционална цена от 1 лв. за до 6 месеца при онлайн поръчка.

Интерактивната телевизия на „Булсатком“ предоставя достъп до над 240 ТВ канала, от които над 130 с HD качество, 9 в 4К ULTRA HD качество и над 20 канала, разпространявани само за клиентите на компанията. Част от каналите, излъчвани само за абонатите на b.box, са ARD, cine.box, comedy.box, action.box, Hobby, Hobby Lov, Arirang, Prime, Roma TV, Classical Harmony, ECTV for Kids и др. Клиентите на „Булсатком“ могат да надграждат над основния си план чрез допълнителни пакети – спортни (Макс Спорт и DiemaXtra), филмови (HBO и HBO Max, Драма, cine.box, comedy.box и аction.box), тематични (Глобус, Ориент) и др. А за онези, които искат достъп до цялото портфолио от канали, е наличен ТВ план Ултра Макс. При предплащане на пет месечни такси компанията позволява в рамките на шестия месец услугите да се ползват безплатно. Предлага се и 15-дневен демо период на b.boxapp услугата.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !