Московското метро стартира система за плащане с лицево разпознаване

Offnews Последна промяна на 18 октомври 2021 в 09:50 224 0

metro

Голямата метро мрежа в Москва, включваща 240 метростанции и 14 линии, вече е оборудвана със система за плащане чрез лицево разпознаване. Властите в града представят нововъведението като първата в света мащабна система за разплащане с разпознаване на лица.

Системата се нарича Face Pay и дава възможност на пътниците да минат през турникетите на метростанциите, след като погледнат в специална камера. Това обаче предизвика множество опасения, свързани с поверителността.

"Москва е първият град в света, в който системата оперира в такъв мащаб" - коментира Максим Ликсутов, ръководител на транспортния отдел на руската столица. По думите му използването на Face Pay е доброволно, а другите платежни методи ще останат налични.

За да я използват, пътниците трябва да се регистрират в приложението "Метрото на Москва", да въведат банкова карта, транспортна карта и да качат своя снимка. След това, при влизане в метрото те трябва само да погледнат в камерата, монтирана над турникетите.

От транспортния отдел на общината твърдят, че данните на пътуващите ще бъдат криптирани в шифрован биометричен ключ. Групи за защита на дигиталните права обаче предупреждават, че системата може да подкопае поверителността и човешките права.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !