Конкурент на Neuralink постави рекорд за мозъчен чип с 4 096 електрода

Precision очаква минимално инвазивният мозъчен имплант да се появи на пазара през следващата година

Стефан Николов Последна промяна на 29 май 2024 в 18:27 542 0

Precision Neuroscience

Снимка Precision Neuroscience

Чипът на Precision Neuroscience

Компанията Precision Neuroscience, която разработва мозъчно-компютърни интерфейси, съобщи, че е поставила нов световен рекорд по броя на електродите за прослушване на невроните, поставени в мозъка на жив човек. Техният сензор има 4 096 фини електрода, с което е надминат предишният рекорд от 2 048 електрода, поставен миналата година, се посочва в официално съобщение на компанията от вторник.

Голямата плътност на електродите дава възможност на невробиолозите да картографират активността на невроните с безпрецедентна резолюция, което в крайна сметка ще им помогне по-добре да разкодират мислите при планираните действия на хората.

Precision, подобно на много свои конкуренти, има за цел да използва своя мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) за възстановяване на речта и движенията на пациенти, особено на такива, които са претърпели инсулт или увреждане на гръбначния мозък. Но Precision се отличава от своите конкуренти по отделянето си от една от най-известните компании за BCI - Neuralink, собственост на милиардера Илон Мъск.

Изданието Ars Technica уточнява, че Precision е съоснована от неврохирурга и инженер Бен Рапопорт, който през 2016 г. беше съосновател и на Neuralink. По-късно Рапопорт напусна компанията и през 2021 г. създаде конкурентната Precision с трима колеги, двама от които също са участвали в Neuralink.

Самият Рапопорт сподели пред медиите, че е напуснал Neuralink поради опасения за безопасността на по-инвазивните BCI импланти на компанията, която вече е собственост на Мъск.

Според Рапопорт „безопасността е от първостепенно значение“, за да се пренесат невронните интерфейси от света на науката в света на медицината. „За едно медицинско устройство безопасността често означава минимална инвазивност“, добавя той. Рапопорт отбеляза, че в ранните дни на разработването на BCI - включително използването на така наречения „масив от Юта“ - „съществуваше схващането, че за да се извлекат богати на информация данни от мозъка, трябва да се проникне в него с малки игловидни електроди“, каза той. „А те имат този недостатък, че причиняват известно увреждане на мозъка, когато се вкарват в него. Прецених, че е възможно да се извлекат богати на информация данни от мозъка, без той да се уврежда.“ Precision е създаден с тази философия - минимална инвазивност, мащабируемост и безопасност, казва той.

Сегашното BCI устройство на Neuralink съдържа 1024 електрода, разположени на 64 проводника, по-тънки от косъм, които се имплантират в мозъка с помощта на хирургически робот. При първия пациент, на когото е поставен имплант, проводниците са вкарани от 3 до 5 мм в мозъчната тъкан. Но през седмиците след операцията 85% от тези проводници се отдръпнаха от мозъка на пациента, а някои от електродите се изключиха поради изместване. Появи се информация, че Neuralink възнамерява да имплантира проводниците по-дълбоко - на 8 мм - при втория си пациент. Съобщава се още, че Агенцията по храните и лекарствата (FDA) е дала зелена светлина за тази операция.

Устройството на Precision изобщо не прониква в мозъка, а се поставя върху него. То съдържа минимум един жълт слой, за който се твърди, че е с дебелина една пета от човешкия косъм и който съдържа 1024 електрода, разположени в решетъчен модел. Устройството е модулно, което позволява към всяко от тези устройства да се добавят по няколко филма. Филмите могат да се поставят върху мозъка по време на минимално инвазивна операция, която изисква изрязване само на тънък процеп в черепа, през който се плъзга жълтото устройство, подобно на лента. След това филмът се адаптира към повърхността на мозъка. Обработващият модул, който събира данните от електродите, е проектиран да се намира между черепа и скалпа. Ако се наложи имплантът да бъде отстранен, филмът е конструиран по такъв начин, че да се плъзне от мозъка, без да причини увреждане.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !