Xbox PC Game Pass вече е наличен и в България

Стоян Ненов Последна промяна на 01 март 2023 в 15:10 3458 0

Xbox Game Pass

Снимка Microsoft

Xbox PC Game Pass вече е наличен и в България

Microsoft обяви, че пуска PC Game Pass Preview услугата от гейминг платформата Xbox в още 40 държави. Сред тях този път е и България.

Потребителите ще могат да се запишат за PC Game Pass Preview, като ще получат достъп до архива с игри за Windows компютри на Xbox. Абонаментът ще включва и заглавия от Xbox Game Studios, като компанията казва, че те ще са налични в каталога още от първия ден от пускането на съответните заглавия на пазара.

Архивът ще предлага и популярни заглавия от Bethseda. В таксата е включен и абонамент за EA Play, както и бонуси в игри на Riot Games.

За сега услугата е в Preview версия, което означава, че може да има промени в нея. Желаещите да я използват, ще трябва да инсталират приложението Xbox Insider Hub и да се регистрират за програмата Insider. След регистрацията, потребителите ще имат „специална цена“ за първия месец, но не се уточнява каква е тя. Вероятно се различава според държавата заради валутните курсове.

Microsoft обещава още, че „библиотеката ще добавя нови игри постоянно“. Сред тях ще са както нови заглавия, така и по-стари, но популярни игри. „В близките месеци PC Game Pass ще стане достъпна за всички играчи в тези страни“, казва още компанията. Така общо 86 държави по света ще предлагат услугата.

PC Game Pass се превръща в една от основните геймърски услуги на Microsoft. Тя расте бързо и се радва на увеличаващ се интерес. През октомври миналата година ръководителят на Xbox Фил Спенсър обяви, че PC Game Pass записва годишен ръст от 159%.

Използването на PC Game Pass не изисква притежаване на гейм конзолата Xbox. Ако потребителят има такава, той ще може да се абонира за Xbox Game Pass Ultimate. Тя включва пълен каталог от игри за конзолата, PC, телефони и таблети. Предлагат се и допълнителни функции, включително възможност за играене на игри в клауд среда.

Разбира се, този абонамент е и по-скъп. PC Game Pass струва 9.99 долара на месец. Толкова е и Xbox Game Pass for Console – същият абонамент като този за PC, но само за конзолата. Комбинираният е 14.99 долара на месец, като включва и Xbox Live Gold, който иначе също е 9.99 долара на месец самостоятелно.

PC версията на услугата изисква компютър с инсталиран Windows 10 или Windows 11. Каталогът се актуализира всеки месец, като е възможно някои по-малко популярни заглавия да бъдат премахнати. Потребителят има право да изтегля и инсталира наличните игри на компютъра си колкото иска, докато абонаментът му е валиден.

Именно тази услуга води и до съпротивата на Sony срещу сделката Microsoft да придобие Activision Blizzard. Опасенията са, че Microsoft ще ограничи игрите на студиото само за своята система. Софтуерният гигант неколкократно отрече това и през февруари т.г. обяви 10-годишни партньорства с конкурентните платформи GeForce Now и Nintendo, че ключовите игри на студиото ще продължат да са налични за тях. Sony все още няма такова официално партньорство, макар и Microsoft да казва, че игрите ще са налични и за PlayStation.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !