Технологичните гиганти Facebook, Google и Twitter предупредиха властите в Хонконг, че ще спрат да работят на негова територия, ако бъдат приети измененията в закона за защита на личните данни. Компаниите се притесняват, че могат да бъдат подведени под отговорност за публично разкриване на лична информация (доксинг).

Според готвените законови промени служители на социалните мрежи могат да бъдат изправени пред криминални разследвания или дори обвинения, ако потребителите споделят лична информация онлайн. Ето защо Азиатската интернет коалиция, включваща Facebook, Google и Twitter, призовава законодателите да стеснят обхвата на нарушенията.

Според Алианса промените могат дори да ограничат свободата на словото. Комисарят по личните данни на Хонконг, от своя страна, съобщава, че те „няма да имат никакво отношение“ към свободата на словото и няма да спрат външните инвестиции в региона.

Приемането им обаче може да доведе до проблеми както за акционерите, така и за служителите на технологичните компании дори само при споделянето на снимка на някой, без негово разрешение, в ​​публичното пространство. Измененията могат да бъдат одобрени до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *