Социалната мрежа Facebook заяви, че през следващите няколко дни ще започне да възстановява споделянето на новини за австралийските потребители. Това ще стане, след като австралийското правителство се съгласи да промени законопроекта, целящ да принуди технологичните гиганти да плащат на медиите за ползване на тяхно съдържание.

Както Tech.Offnews.bg вече информира, гигантът на социалните медии предприе безпрецедентния ход за ограничаване на съдържанието на новините в Австралия миналата сряда, когато спорният законопроект беше внесен в местния парламент. Днес австралийският министър на финансите Джош Фрайдънбърг и генералният директор на Facebook за Австралия Уил Истън заявиха, че са постигнали компромис по ключови точки от него.

Фрейденберг обяви, че са направени някои промени в текста, за да „се осигури допълнителна яснота на дигиталните платформи и бизнеса с медийни услуги относно начина, по който е предвидено да функционира той“. Ийстън, от своя страна, заяви, че компанията е доволна от промените. Той добави, че австралийското правителство се е справило с основните притеснения на социалната мрежа относно допускането да бъде разкрита информация за търговските й сделки.

С измененията в законопроекта е предвиден двумесечен период на посредничество, през който интернет платформите и издателите имат възможност да се споразумеят помежду си. Австралийското правителство ще разгледа и търговските споразумения, които социалните мрежи вече са сключили с местните създатели на медийно съдържание, преди да реши дали законът ще се отнася за тях.

В следствие на ограниченията, които най-голямата социална мрежа предприе миналата седмица, австралийските издатели не можеха да споделят или да публикуват съдържание в нея. От своя страна, потребителите в страната също не можеха да преглеждат или споделят местно или международно новинарско съдържание.

Австралийското правителство обяви през април 2020 г., че ще приеме закон, задължаващ Google, Facebook и други технологични гиганти да плащат на местните медии за повторно използване на тяхното съдържание. Ситуацията е интересна и в международен план, тъй като други държави, включително Канада и Великобритания, също разглеждат подобно законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *