Скарлет Йохансон обвини OpenAI, че използва гласа ѝ без разрешение

Павлин Луканов Последна промяна на 21 май 2024 в 13:36 45224 0

Скарлет Йохансон обвини OpenAI, че използва гласа ѝ без разрешение

Снимка JCS/Wikimedia Commons

Скарлет Йохансон обвини OpenAI, че използва гласа ѝ без разрешение

Още от появата на новото поколение технологии с изкуствен интелект, базирани на големи езикови модели, има редица противоречия. Сред тях е и използването на съдържание от интернет пространството за обучение на системите, което доста често е без съгласието на създателите на съдържанието.

Сега сме свидетели на един значителен скандал в това отношение. Актрисата Скарлет Йохансон обвини OpenAI за това, че компанията е копирала гласа ѝ като го използва за гласовите асистенти в ChatGPT, въпреки отказа на разрешение за това. Изявлението на актрисата дойде малко след анонса от страна на OpenAI, че няма да използва гласа ѝ, без да посочва причината за това.

Йохансон споделя, че през септември е получила предложение от Сам Олтман, в което той иска да я наеме за озвучаване на системата ChatGPT 4.0. Той е посочил, че чрез нейния глас ще е възможно намаляване на пропастта между технологичните компании и творците, както и да помогне на потребителите да се чувстват удобно в разговорите си с изкуствения интелект. Актрисата обаче е отказала предложението след обмисляне и по лични причини. При демонстрацията на новия голям езиков модел GPT-4o обаче системата наречена Sky звучеше доста като нейния глас.

Йохансон споделя, че е била шокирана след като е гледала клипа, като разкрива, че Олтман се е свързал с агента ѝ два дни преди това, като я е помолил да обмисли отново решението си. Дори без да има обаче възможност за отговор, той е пуснал системата.

В последствие говорител на OpenAI споделя, че гласът на Sky не е този на Скарлет Йохансон и никога не е било предвиждано да звучи като нея. Също така актьорът за гласа е избран преди Олтман да се свърже с Йоханосн. Допълва се, че като знак на уважение към нея в момента е прекратено използването на гласа на Sky.

Според актрисата обаче този ход е бил предприет след като тя е наела екип от адвокати, които са изпратили две писма до Олтман и OpenAI с искане за обяснение. "Във времена, в които всички се борим с дълбоките фалшификати и защитата на личността и работата си, вярвам, че това са въпроси, които заслужават абсолютна яснота", пише Йохансон. "Очаквам решение под формата на прозрачност и приемане на подходящо законодателство, което да помогне да се гарантира защитата на индивидуалните права."

В случая разбира се става дума за изключително популярна личност, която има възможност да защити позицията си. Има обаче най-вероятно много ситуации, в които системите с изкуствен интелект използват съдържание без разрешение от създателите му, като това едва ли става видимо и може да бъде доказано. Това определено е една от сивите зони свързани с новото поколение технологии.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !