Google вече може да разчете нечетливия почерк на вашия лекар

Стефан Никололов Последна промяна на 21 декември 2022 в 12:25 4751 0

Google Handwriting

Снимка Google

Google вече може да разчете нечетливия почерк на вашия лекар

Почти всички лични лекари пишат рецептите за лекарства твърде бързо и нечетливо, като пациентите изобщо не могат да прочетат какви лекарства са им изписани. Този проблем е до болка познат от десетилетия, а редица технологични компании се опитват и продължават да работят върху неговото решаване, но успехът е на практика нулев.

Google също се включи в решаването на проблема с нечетливия почерк на лекарите и съвместно с редица водещи фармацевти разработи нов изкуствен интелект (AI), който може да разчита заврънкулките в изписаните от лекарите рецепти.

Интернет гигантът демонстрира новата функционалност по време на своята ежегодна конференция в Индия. Засега тя е на ниво ранна алфа – изследователски прототип и все още не е готова за широко използване. Необходимо е да се направи снимка на рецептата, след което да се качи в изгражданата сега библиотека от подобни снимки. След премине обработката на изображението, специално създаденото за тази цел приложение открива и маркира лекарствата от рецептата. Технологията бе демонстрирана от изпълнителния директор на индийския клон на Google.

Новият AI работи в средата на Google Lens, който е по принцип универсален софтуерен инструмент за разпознаване на обекти, в който се използват най-съвременни алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Да напомним, че той може да разпознава различните продукти, растения, животни и т.н. Сега явно са обучава в една нова сфера и ще започне да разпознава и нечетливия почерк на лекарите. Не е известно на какви езици новият AI ще може да разпознава лекарските рецепти, но българският едва ли ще се появи скоро.
Google не съобщи кога ще започне масовото използване на новия AI, който може да разпознава не само "йероглифите" на лекарите, но и по принцип лошия почерк. По време на това събитие бе представен пример на сравнително лесна за разчитане рецепта за лекарства. Явно на новия изкуствен интелект ще е необходимо допълнително обучение.

Това, че Google представи новата си AI технология именно в Индия едва ли е случайно и явно тестовете и обучението на този изкуствен интелект стават в този регион. По време на тази конференция Google подчерта, че в Индия има най-много потребители на Google Lens и навярно това е основната причина. Да добавим, че кум днешен ден интернет гигантът работи върху единен унифициран модел за разпознаване, който обхваща над 100 индийски езика, както за устна, така и за писмена реч. Идеята по този начин да се улеснят и значително увеличат възможностите за пътешестване в Южна Азия.

Индия е ключ пазар за Google, където има над половин милиард активни потребители. От друга страна, тази година не бе много добра за Google на южноазиатския пазар, понеже индийския антимонополния регулатор на два пъти го наказа.

За използването на новата функционалност е необходима най-новата десктоп версия на Google Chrome или автономното приложение Google Lens за андроид, както и приложението на Google за iOS, откъдето достъпа до Lens става с помощта на иконката до лентата за търсене.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !