Хиляди писатели поискаха обезщетение от AI чатботовете, използващи произведенията им без разрешение

Мария Иванова Последна промяна на 20 юли 2023 в 17:09 301 0

Chatbot book

Снимка Pixabay

Хиляди писатели поискаха обезщетение от AI чатботовете, използващи произведенията им без разрешение

Над 8500 автори са подписали отворено писмо, в което искат обезщетение от компаниите за изкуствен интелект за това, че без разрешение са използвали техни произведения със запазени авторски права при обучението на езиковите си модели.

Списъкът включва едни от най-известните писатели в света, сред които Маргарет Атууд, Дан Браун, Сюзан Колинс, Майкъл Шейбон, Джонатан Франзен, Джеймс Патерсън, Джоди Пико, Филип Пулман и др. В подписано от тях писмо, публикувано от Гилдията на авторите, те обвиняват технологичните компании, че несправедливо печелят от техния труд.

Писмото е адресирано до главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай, главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг, главния изпълнителен директор на Stability AI Емад Мостак, главния изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна, както и главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Според него приходите на писателите са намалели драстично през последното десетилетие. “В резултат на вграждането на нашите текстове във вашите системи, генеративният AI заплашва да навреди на нашата професия, като наводни пазара с посредствени, машинно написани книги, разкази и журналистика, базирани на нашата работа" - се казва още в публичното изявление на авторите.

Според доклад на Гилдията на авторите средният доход на писател на пълен работен ден през миналата година е бил едва 23 000 долара. А доходите на авторите са намалели с 42% между 2009 и 2019 година. Организацията твърди, че технологията за изкуствения интелект ще направи изкарването на прехраната им още по-трудно .

Навлизането на текстови приложения за генеративен изкуствен интелект като GPT-4 и Bard, които търсят в мрежата съдържание и го използват за създаване на ново съдържание в отговор на подкани от потребителите, дава на писателите още повече поводи за притеснение.

Подписалите писмото искат компаниите за изкуствен интелект да намалят щетите за тяхната професия, като предоставят компенсации за минали и бъдещи употреби на техните текстове.

В допълнение към искането за компенсация "за миналото и продължаващото използване на наши произведения във вашите генеративни програми за изкуствен интелект", авторите призовават създателите на AI чатботове да искат разрешение, преди да използват материали, защитени с авторски права.

Google, Meta, Stability AI, IBM и Microsoft все още не са коментирали писмото и исканията на авторите. OpenAI посочва в изявление за Insider, че ChatGPT се обучава върху "лицензирано съдържание, публично достъпно съдържание и съдържание, създадено от потребителите на AI". Отбелязва се също, че компанията уважава правата на авторите.

Отвореното писмо идва на фона на две съдебни дела срещу OpenAI от автори, които обвиняват компанията в нарушаване на авторските права. Включително едно от Сара Силвърман, която твърди, че неоторизирано е използван мемоарът ѝ "The Bedwetter".

Този месец тех гигантът Google бе обвинен с колективен иск в "кражба на всичко, което някога е създавано и споделяно в интернет от стотици милиони американци". Компанията нарече иска "неоснователен", като заяви, че от години не крие, че използва публични данни, за да обучава алгоритмите си.

Писателите не са единствените, които изразяват колективно недоволство срещу AI компаниите. Сценаристи и холивудски актьори също стачкуват срещу изкуствения интелект, настоявайки за защита на работните им места от навлизането му, както и за увеличаване на основното им възнаграждение.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !