Google пусна официалната версия на Android 13 за смартфоните си Pixel

Павлин Луканов Последна промяна на 16 август 2022 в 13:03 2627 0

Pixel 6 Pro

Снимка Google

Pixel 6 Pro

Ежегодно Google пуска новата версия на мобилната си операционна система Android, която се използва на преобладаващата част от смартфоните в световен мащаб. Сега сме свидетели на дебюта на официалната версия на Android 13, която по традиция е първо налична за устройствата Pixel на технологичния гигант. Интересно е да отбележим, че новата операционна система се появява по-рано от обичайното. Така например Android 12 беше пусната през октомври, а Android 11 през септември.

В този ред на мисли, Android 13 въвежда множество, но не особено значителни промени. Така например приложенията вече не могат да изпращат известия, преди да са получили разрешение за това. Освен това вече можете да променяте езика на отделните приложения, без да правите това на системно ниво.

Също така ще е възможно копирането на съдържание, включително снимки, текст, видео и URL адреси от едно устройство на друго. Android 13 въвежда някои ключови промени по отношение на управлението на мултимедийния плейбек. Тази добавка отново е между бързите настройки известията, но вече е по-голяма визуално. Google въвежда и три нови разрешения за приложенията в Android 13, за достъп до изображения, видео и звукови файлове. Към момента е възможно изискването на едно общо разрешение до всички типове съдържание.

Android 13 добавя и няколко нови опции за цветове и теми при смартфоните Pixel. Вече е възможен избор от още четири страници с цветове за тапета и основните нюанси на темата. Новият Photo Picker API представлява разширение на съществуващото решение като е възможно разрешаването достъп на приложения само до конкретни документи.

Включена е и поддръжка за пространствен звук с проследяване на движенията на главата. Така звукът може да бъде позициониран да звучи от фиксирана точка в пространството, независимо от движението на главата. Засега няма индикация с кои слушалки ще е съвместима тази опция. Налична е също така възможност за предаване на съобщения от някои приложения директно към Chromebook.

Разбира се има и дълъг списък с отстранени бъгове, което е очаквано, имайки предвид, че досега бяха налични само тестови версии на операционната система. От Google споделят, че обновлението до Android 13 вече е достъпно за сериите смартфони Pixel 4, 5 и 6. От компанията отбелязват, че след обновление до Android 13 няма опция за връщане към Android 12.

Както обикновено процесът по обновление за устройства отвъд смартфоните Pixel ще е продължителен и в някои случаи доста бавен. Android е доста фрагментирана платформа, за разлика от iOS, като много устройства използват по-стари версии на операционната система. Това донякъде е разбираемо, имайки предвид наличието на множество производители и разнообразен хардуер. Все пак по-късно през годината очакваме Android 13 да достигне до устройствата на производители като Samsung, Oppo, OnePlus, HMD Global (Nokia), Motorola, Realme, Sony, Xiaomi и Asus.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !