Чешката ARICOMA Group придобива „Мусала Софт“

Сумата по сделката на този етап не се уточнява, трансакцията трябва да се финализира до края на годината

Мария Иванова Последна промяна на 03 август 2022 в 16:34 8894 0

Aricoma Musala Soft Deal

Снимка Aricoma Musala Soft

Aricoma Musala Soft Deal

Чешкият холдинг ARICOMA Group придобива една от най-големите софтуерни компании у нас – „Мусала Софт“. Сделката е за продажба на 100% от акциите, а българските мениджъри ще останат част от екипа на новия холдинг, информира в съобщение до медиите Елена Маринова, президент и председател на борда на българското дружество. За финализирането ѝ се очаква одобрение от регулаторите, което трябва да се случи до края на годината.

ARICOMA Group е бързо развиваща се компания основана през 2019 г. от чешкия фонд KKCG и се занимава с широко портфолио от IT услуги. Настоящата инвестиция се смята за ключова стъпка в стратегическото ѝ развитие. А присъединяването на българската компания я превръща в организация от десет компании с консолидирани приходи от над 400 млн. евро, печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) от 39 млн. евро и над 4 хил. служители.

„Мусала Софт“ преминава в нова фаза от развитието си обединявайки сили с ARICOMA и KKCG, споделя Елена Маринова. „Синергиите с едновременно припокриваща се и допълваща се клиентска база и експертиза ни дават допълнителни увереност, енергия и вдъхновение по пътя напред. Разбира се, ще продължим да бъдем отдадени на развитието на IT обществото, бизнес климата, образованието, науката, иновациите и младите хора", допълва още Елена Маринова.

Изпълнителният директор на ARICOMA Digital Людовик Гауде посочва, че “с Мусала на борда ARICOMA става водеща компания в разработката на софтуер от Югоизточна Европа”. “Иновативната култура и невероятните хора на Мусала ще дадат силен тласък на съществуващите ни професионалисти и пазарен потенциал. Ръководството на българската компания има доказана история на изграждане на бизнес с фокус върху клиентите и справяне с предизвикателствата. Вярваме, че „Мусала Софт“ ще бъде още по-успешна като част от ARICOMA и заедно ще ускорим дългосрочните си планове за растеж и създаване на висока добавена стойност”, допълва още той.

„Удовлетворен съм, че успяхме да договорим сделка с „Мусала Софт“. Това е второто ни придобиване за годината и е напълно в синхрон със стратегията ни да превърнем ARICOMA в основен европейски играч“, посочва от своя страна Михал Томанек, инвестиционен директор в KKCG, инвестиционната компания зад ARICOMA Group. Според него „Мусала“ има забележителна клиентска база, която ще допълни бизнеса в областите телекомуникации, финанси и автомобилна индустрия. Той остава оптимист за потенциала и дългосрочното развитие на софтуерната индустрия, въпреки предизвикателните времена, в които живеем.

Кои са ARICOMA Group и KKCG

Това чешки холдинг основан от фонда KKCG през 2019 г., който предоставя разнообразно портфолио от IT услуги от. Настоящата инвестиция се смята за ключова стъпка в стратегическото ѝ развитие, което до момента е базирано на различни и целенасочени придобивания. Сред членовете на групата са: компанията за разработка на софтуер Seavus (оперираща в Швеция и ЦИЕ), софтуерният разработчик Stratiteq (Швеция), системният интегратор AUTOCONT (Чехия и Словакия), разработващите софтуер Cleverlance и KOMIX, специалистите в киберсигурността AEC и експертите в дигитална трансформация в публичния сектор CESEA.

ARICOMA Group предлага цялостни решения за дигитална трансформация, включително UX дизайн и консултиране, разработка на софтуер, IT инфраструктура, управление на IT операциите, услуги и сигурност в облака.

KKCG от своя страна разполага с инвестиционно портфолио на стойност от 9 млрд. евро и е част от империята на един от най-успешните чешки предприемачи Карел Комарек. Тя оперира в четири сфери – развлекателната индустрия, енергетиката, IT и недвижимите имоти в 33 страни по света. Освен в ARICOMA Group, компанията притежава акции в Allwyn (лотарии и игри), MND Group (енергетика), KKCG Real Estate Group (недвижими имоти) и Springtide Ventures (инвестиционен фонд ориентиран към европейски и израелски технологични стартъпи).

Семейната фондация на Карел Комарек подкрепя широк спектър от проекти като изграждането на нова сграда за сценични изкуства в John F. Kennedy Center, подкрепа за украинския народ веднага след избухването на войната и украинските бежанци в Чехия, възстановяването на Южна Моравия след опустошителното торнадо през 2021 г. и много проекти за запазване на чешкото културно наследство, включително Международния музикален фестивал – Дворжакова Прага.

Малко за „Мусала Софт“

Българската компания е основана през 2000 г. и има офиси в София, Бургас и Русе, както и в Скопие. Компанията има над 750 служители в България, Северна Македония, Египет, Косово и Албания, а сред клиентите ѝ са IBM, SAP, VMware, Deutsche Telecom, A1, Generali, Canaccord, Experian, Procredit Bank, PTV Group, EDAG, Bosch, KPMG, PerkinElmer, Siemens Energy, Financial Times.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !