Генно редактиране прекратява репликацията на новия коронавирус в човешките клетки

Offnews Последна промяна на 16 юли 2021 в 15:48 4555 0

Gene editing 'blocks virus transmission' in human cells

Технологията CRISPR, която дава възможност за промяна на ДНК последователностите и модифициране функциите на гените, нееднократно демонстрира своя висок потенциал в медицината, като помогна за справянето с наследствените заболявания, диабета и рака. Австралийски учени я използваха, за да блокират прехвърлянето на вируса SARS-CoV-2 в човешките клетки. Лабораторните тестове показаха високата ефективност на новия метод в борбата с коронавируса. Съвсем скоро трябва да започнат тестовете и върху животни.

Екип от специалисти от института по инфекции и имунитет "Питър Доуърти" използва ензима CRISPR-Cas13b, който се свързва с точно определени РНК последователности на новия коронавирус и разрушава гените, които са му необходими за размножаване в човешките клетки. При първата фаза и учените са разработили специализиран инструмент за разпознаване на SARS-CoV-2, както и механизъм за откриването на този CRISRP ензим.

Методът демонстрира своята висока ефективност и при прекратяване репликациите на SARS-CoV-2 на щама алфа, познат като британската разновидност на новия коронавирус.

Според авторите на това изследване, широкото използване на CRISRP методите може да стане реалност през близките две-три години. Този инструмент може да се окаже изключително полезен в борбата с COVID-19. Постигнатото дотук намалява риска от летален изход от COVID-19 с 30%. Крайната цел е да бъде създадено обикновено орално антивирусно лекарство, което пациентите да започнат да приемат веднага след като получат положителен резултат от анализа за COVID-19.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !