Bosch залага все повече на софтуер и иновации – инвестира 10 млрд. долара

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 09 ноември 2022 в 15:17 805 0

Quantum computer

Снимка Bosch

Bosch обяви партньорство с IBM в сферата на квантовите компютри и изчисления

Bosch поглежда към технологичните иновации, като планира да инвестира 10 млрд. долара през следващите три години. Една трета ще е насочена повече към дигитализацията на самата компания, а останалите две трети – към развитието на нов технологии. Те включват сегменти като квантови компютри, дигитална трансформация, нови материали и др.

„Дигитализацията предоставя големи възможности във всички бизнес сектори за Bosch“, коментира доктор Щефан Хартунг, главен изпълнителен директор на Bosch, по време на ежегодната конференция Bosch Connected World 2022, която се провежда в Берлин. Тя е ключова, но тъй като обхваща всичко, изисква и големи инвестиции, затова и сумата е толкова внушителна, допълни Хартунг.

Основната цел на германския гигант е да постигне пълна дигитализация на своя бизнес – от продуктите до самите процеси. Някои решения ще бъдат разработени вътрешно, други с доставчици, а трети – чрез дългосрочни партньорства.

Дигитални примери

Хартунг коментира, че Bosch са много добри в създаването на машини и различни продукти, които могат да се дигитализират. Най-дребният пример, който даде е на пръв поглед, проста лазерна рулетка. Само, че тя може да се свърже с мобилно приложение през което може да се вкарат измерванията в различни геометрични форми, да се начертаят размерите на стая или обект и много други възможности.

Вторият пример за дигитализация на Bosch беше дадена за производствените процеси на компанията. Един от тях е интегрираното тестване чрез изкуствен интелект (AI) във фабриките. Това става чрез интегрирани AI модули в самите машини, които извършват все по-голяма част от тестването на компонентите, още на самата поточна линия.

Третият пример беше за AI камера за проследяване на скоростта на автомобилите. Чрез алгоритмите се предоставя един проблем – как да се представи двуизмерния образ на пътя в такъв, в който да може да се измери скоростта на колите по него. Чрез софтуерните възможности се придават функционалности на наблюдателни камери, които досега биха изисквали допълнителни хардуерни компоненти – като лазарен радар или др.

Приложения за квантовите изчисления

За някои от по-перспективните, но и по-далечни технологии, като квантовите компютри, германският концерн ще си партнира с един от лидерите в областта – IBM. По думите на Хартунг, Bosch ще има достъп до 20 подобни устройства на щатския гигант. Някои от приложенията на квантовите изчисления ще помогнат на германската компания да създаде нови материали. Целта е да се намали зависимостта от редките земни ресурси, особено по-трудните за добиване и доставяне такива.

„Опитваме се да разработим нови материали, които се намират например в индустриалните магнити и да не включват редки земни материали“, коментира Томас Кропф, президент „Корпоративна развойна дейност“ в Bosch.
Европа има доста потенциал при квантовите технологии, допълни Хартунг. По негови думи, Bosch работи с редица компании и наблюдава много добра развойна дейност в тази насока. Според него, вече има доста разработки, които скоро може да бъдат реализирани на практика.

Все повече софтуерна компания

Германският гигант е познат повече като традиционен производител на различни типове хардуерни решения – от печки и прахосмукачки, през инструменти до индустриални системи. Bosch все повече се позиционира като софтуерна компания. Всъщност до голяма степен вече е такава. Според Хартунг тя разполага с около 40 хил. програмисти в цял свят. Само в България, различните звена на Bosch разполагат с два развойни центъра, които имат общо около 800 софтуерни експерта.

Част от иновациите, които германската компания развива са например системи за автономни автомобили. Хартунг коментира, че Bosch продължава с разработката на различни асистенти и компоненти, като целта е постепенно да се стигне до напълно роботизирани коли в по-дългосрочна перспектива.

Квантовите компютри могат да помогнат и в този аспект. Една от причините е, че автономните коли няма да разчитат само на облачни системи, но и на периферния изчисления. Последните трябва да се осъществяват много бързо и да са доста прецизни, за да се осигури максимална безопасност при да кажем, напълно роботизирана магистрала.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !