5G

Учени от Технологичния университет Georgia Tech изобретиха 3D принтирана антена, която може да събира електромагнитна енергия от 5G сигнали и да я използва като източник на енергия. Според създателите й, технологията един ден може да превърне 5G мрежите в „безжични електропреносни мрежи“.

Една от основните трудности при създаването на малка антена, способна да събере достатъчно мощност, е фактът, че такъв тип устройства имат много ограничено зрително поле. Изследователите обаче използват система с широк ъгъл на покритие, работеща на по-високи честоти, която може да получава мощност от всяка посока.

Тази система е много по-практична и работи с помощта на 5G мрежите, които фокусират мощността много по-плътно, в сравнение с предходните поколения клетъчни мрежи. Използвайки 3D принтиране, учените създават антена с размерите на човешка длан, която може да събира енергия чрез милиметрови вълни.

Въпреки че това не е голямо количество енергия, се смята, че изобретението може да замени милиони или десетки милиони батерии. Това би било особено полезно за интелигентните градове и интелигентните селскостопански приложения.

Вижте повече в прикаченото видео:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *