Учени от университета в Осака, Япония са успели да създадат изкуствен стек с помощта на 3D принтер. Лабораторно създадената пържола, според тях, много прилича на продукти, произведени от световноизвестните породи говеда Wagyu.

За направата им екипът събира два вида стволови клетки от крави Wagyu, инкубира ги и след това ги превръща в клетки на мускули, мазнини и кръвоносни съдове. По този начин се получава устойчива алтернатива на един истински деликатес.

Крайният продукт е триизмерен стек с размери пет на десет милиметра и високо съдържание на мазнини. Учените споделят, че технологията може да се използва дори за създаване на напълно персонализирани пържоли Wagyu.

През последните месеци лабораторната индустрия за месо става все по-популярна. През юни в Израел отвори врати първата в света лаборатория за отглеждане на месо.

Отглеждането на месо в лабораторни условия има своите предимства. Сред тях са както грижата за животните и околната среда, така и възможността за създаване на месо, което перфектно отразява личните предпочитания на клиентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *