Може ли човешката цивилизация, която е оцеляла по време на войни и катаклизми, да бъде унищожена от социалните мрежи – това е въпрос, който тревожи екип от изследователи в областта на биологията, психологията, неврологията и климата. Притесненията са свързани най-вече с дезинформацията, която се разпространява онлайн.

„Отличителна черта на човечеството е, че има крайна граница на възмущение. И ако се безпокои твърде много, то може да се провали катастрофално и без предупреждение“ – заязява изследователят Джоузеф Бак-Колман от Университета във Вашингтон.

Той и екипът му посочват много области, в които социалните медии са прекрачили границите на надеждната информация. Такива са например здравето, климата и много други наболели теми.

В същото време обаче учените признават, че глобалната мрежа има и своите добри страни. „Демократизирането на информацията беше от полза за слабо популярни общности, които получиха възможност да се съберат онлайн и да се чуе гласа им“ – споделя Колман. Той обаче посочва тревожни случаи, зародили се в социалните мрежи, като бунта в Капитолия или геноцида над мюсюлманите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *