Учени в Исландия отглеждат над 100 000 генетично модифицирани ечемичени растения в оранжерия с много необичайна цел – създаване на месо, отглеждано в лаборатория.

Става въпрос за иновация, при която генетично модифицирания ечемик се прибира и пречиства, за да се извлекат протеини, които от своя страна могат да се използват за отглеждане на месо в лабораторни условия. Откритието би могло да накара лабораторната индустрия за месо да разчита още по-малко на живи животни в бъдеще.

Въпросната оранжерия е собственост на компанията ORF Genetics. Тя се занимава с отглеждането на биогенетично проектирания ечемик на площ от над 2000 квадратни метра, използвайки високотехнологични методи.

През 2010 г. компанията представи продукт за грижа за кожата, използващ растежни фактори, извлечени от семената на ечемика. По-късно се установява, че те имат важна роля за поддържането на стволовите клетки.

Малко повече от десет години по-късно ORF се надява да навлезе на пазара на месо, отглеждано в лаборатория. „Населението се увеличава и ние трябва да нахраним всички хора“ – коментира директорът ѝ Арна Рунарсдотир.

Ако учените намерят начин да произвеждат лабораторно отгледано месо в по-големи мащаби, това ще има редица предимства. Освен изхранване на все по-нарастващото население на Земята, сред тях са и намаляване на случаите на убиване на животни.

„Не е нужно да убиваме всички тези животни, просто трябва да вземем стволовите клетки от тях“ – добавя Арна Рунарсдотир, отбелязвайки, че това е по-екологичен вариант, в сравнение с конвенционално отглежданото месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *