Астрономи са открили далечен галактически клъстер, в чийто център обаче за тяхна изненада липсва свръхмасивна черна дупка. Проблемът е, че подобни гигантски обекти се намират в центъра на почти всички галактики и такива галактически клъстери. Затова и учените са очаквали да открият такъв и в този случай.

Става въпрос за галактическия клъстер Abell 2261, който се намира на разстояние около 2,7 милиарда светлинни години от земята. Той е наблюдаван още от 1999 г., но съвсем наскоро учени от Университета на Западна Вирджиния са използвали телескопа Хъбъл и космическата обсерватория Chandra и са установили липсата на гравитационния гигант.

За незапознатите, свръхмасивните черни дупки са гигантски обекти, намиращи се в центъра на повечето галактики, включително и в нашата Млечен път. Според някои хипотези те са тясно свързани и със създаването на галактиките, както и процеса на звездообразуване в тях. За разлика от значително по малките черни дупки, които се формират при колапса на звезди, техните свръхмасивни братовчеди имат маса често милиарди пъти по-голяма от тази на Слънцето.

При конкретното откритие е изчислено, че липсващата свръхмасивна черна дупка би трябвало да е с маса, равняваща се на между три и 100 милиарда слънца. Всъщност според тези изчисления става въпрос за такава, която може да е сред най-масивните познати на човечеството. Само дето не може да бъде открита.

За сравнение свръхмасивната черна дупка която се намира в центъра на нашата галактика – някъде в съзвездие Стрелец на небесната сфера, е с маса „едва“ 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Учените в момента трескаво се опитват да си обяснят причините за липсата на огромния обект. Според една от хипотезите, той може да е избутан от своята галактика, при нейния сблъсък с друга такава. Едно алтернативно предположение е, че обектът може да се е обединил с друга гигантска черна дупка, формирайки някъде мега галактика. До сега обаче не са наблюдавани подобни процеси с толкова масивни космически тела.

Екипът от Университета на Западна Вирджиния вече е подготвил статия, която предстои да бъде публикувана в списание American Astronomical Society. В нея той е включил още две възможни обяснения – такава свръхмасивна черна дупка може просто да няма или тя може към момента да не е активна поради което все още да не е открита от нас.

За информация – ние не можем да наблюдаваме самите черни дупки, защото те са толкова масивни обекти, че дори светлината попаднала в тях (в техния т.нар. „хоризонт на събитията“), не може да ги напусне. Това, което виждаме, най-често е акреционният диск – поглъщаната материя, която се върти изключително бързо около тях. Затова и ако наблизо липсва такава материя, те могат да си останат скрити от нашите телескопи за много дълго време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *