Екип от корейски изследователи създадоха робот, който може да се слива с околността като във филм на ужасите. Подобно на истински хамелеон, той имитира цветовете наоколо според повърхността, по която се движи.

За да демонстрират възможностите му, учените публикува видеоклип, в който роботът-хамелеон променя цвета на тялото си в червено, зелено и синьо. Това е важна стъпка в областта на камуфлажните изследвания.

Макар че демонстрираната технология е в своя начален етап на разработка, тя е много различна от всички други.  Изградена е от няколко слоя променящи цвета си дисплеи, които използват нанотехнологични сензори за откриване и показване на цветовете на околната среда.

Традиционно камуфлажът намира приложение във воения сектор за разузнавателни или отбранителни мисии. Корейските изследователи обаче са на мнение, че новата технология може да бъде приложена и в света на модата.

Може би скоро ще можем да се обличаме в дрехи, които „променят цвета и моделa си според нашия вкус или околната среда“. Вижте повече в прикаченото видео:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *