Един от най-големите телескопи в света – този на обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико – се срина след десетилетия на астрономически открития. 900-тонната платформа на телескопа е паднала върху рефлектора от височина над 120 метра, съобщиха от Американската национална научна фондация (NSF).

Аварията се е случила седмица след като служители обявиха, че телескопът ще бъде демонтиран заради съображения за безопасност, след повреда в опорната му система. През август два кабела на носещата платформа са се скъсали, повреждайки конструкцията и принуждавайки служителите да затворят обсерваторията. За щастие няма пострадали от срутването.

Телескопът на обсерваторията Аречибо е един от най-големите в света. В продължение на 57 години съоръжението беше ключов научен ресурс за радиоастрономите. Той стана популярен и като фон за сцени във филма за Джеймс Бонд „GoldenEye“ и други холивудски продукции.

Едно от най-популярните съоръжения за астрономия е използвано за проследяване на астероиди по пътя им към Земята. С него са извършвани множество изследвания, удостоени с Нобелова награда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *