Астрономи създадоха най-добрата карта на тъмната материя, правена досега. Те са използвали слаба гравитационна леща, за да търсят големи петна от тъмна материя в относително близки части на Вселената.

Благодарение на т.нар. червено преместване или тенденцията обектите да изглеждат все по-червени от разстояние, екипът създава 3D карта. Това всъщност е най-голямата карта на тъмната материя, невидимото вещество, за което се смята, че представлява 80% от цялата материя във Вселената.

Резултатите от проучванията показват, че Вселената е по-гладка и по-еднородна от очакваното. Припомняме, че миналата седмица бяха публикувани резултатите от първите три години наблюдения, направени от проекта „Обзор на тъмната енергия“ (DES – Dark Energy Survey) в общо 29 научни статии.

Екипът на DES използва изкуствен интелект, за да анализира изображения на стотици милиона галактики. Новата карта представя цялата материя, открита на предния план на наблюдаваните галактики и обхваща една четвърт от небето на Южното полукълбо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *