Руски инженери създадоха нов вид автономен летателен апарат, който се задвижва с помощта на масивни криле. Устройството е с дължина близо метър и прилича на гигантско водно конче.

Изграждането на дронове по модела на насекоми или птици не е новост. Този тип самоуправляващи се летателни апарати обаче обикновено са с малки размери. Шестокрилият Serenity, както се нарича устройството, впечатлява именно със своя гигантски мащаб.

Със своите три комплекта криле и всички останали механизми (жици, батерии), необходими за осъществяването на движение, той е по-тежък от най-големите летящи същества на Земята.

Serenity не само впечатлява с гигантските си размери, които за някой са дори плашещи. Той също така е доказателство, че е напълно възможно да се създават автономни летящи апарати, които не разчитат единствено на инерцията напред, подобно на самолетите, както и на въртящи се перки, подобно на дроновете и хеликоптерите.

На този етап устройството не може да се използва за превозване на хора. Това обаче е въпрос на мащаб и финансиране и не е изключено бъдещите версии на Serenity да бъдат дори по-големи.

Създаването на гигантското водно конче показва, че обекти от природата могат да послужат за основа на иновации, които един ден ще направят революция във въздушния транспорт.

Вижте повече в прикаченото видео:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *