В република Ботсвана, която се намира в южната част на африканския континент, бе открит нов вариант на COVID-19, който е обозначен като B.1.1.529. Този щам има над 50 мутации с над 30 промени в спайковия протеин на коронавируса. Много от тези мутации бяха откривани в другите варианти на SARS-CoV-2, включително и в Делта варианта, но новият щам счупи всички рекорди по броя на мутациите. Той включва няколко промени, които му придават повишена устойчивост срещу антителата, а това понижава ефективността на ваксините. Останалите мутации го правят по-заразен от всички откривани досега щамове на новия коронавирус.

Учените предполагат, че тази разновидност на SARS-CoV-2 е възникнала в човек с отслабен имунитет, най-вероятно, някой с ХИВ. Малко по-късно се появи нова информация, за регистрирани десет души заболели от новия щам. Три случая са в република Ботсвана, шест в Южна Африка и един жител на Хонконг, който се е заразил с B.1.1.529 след пътешествие до Южна Африка.

Световната здравна организация свика извънредно заседание за днес, петък. Медицинските експерти ще обсъждат до колко е опасен този щам и какво следва да се предприеме в близкото бъдеще.

Вече започнаха тестовете за проверка устойчивостта на вируса към имунната система на ваксинираните хора. Първите резултати трябва да излязат след около две седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *