Глобалният сателитен интернет Starlink, който постепенно се изгражда от космическата компания на Илън Мъск SpaceX, може да замени използваните от нас технологии за навигация и геопозициониране. Идеята бе предложена от университета на щата Охайо, който от своя страна се базира на изследване, публикувано в списание IEEE Transactions on Aerospace and Electronic Systems.

Специалистите са пресметнали, че сателитите на Starlink могат с голяма точност да определят местоположението на различните обекти на Земята. Първите проведени експерименти показват, че точността на този метод е 7,7 метра, което е приблизително колкото GPS системата, която може да определя местоположението на различните обекти с точност от около 5 до 10 метра.

Директорът на Центъра за изследване на автоматизираните роботизирани транспортни средства със мултимодална навигация Зак Касас заяви, че глобалната сателитна система Starlink не е създавана с цел използване за навигация, но направените експерименти показват, че тя може изключително успешно да бъде използвана наравно с специализираните геолокационни системи. Касас е на мнение, че навигационните възможности на Starlink могат да бъдат използвани в областите, където е необходима висока надеждност и защита на информацията – тоест, най-вече при военните. Нещо повече, при Starlink ги няма тези уязвимости, които са типични за GPS, а сателитите на тази система са в много по-ниски орбити в сравнение с изкуствените спътници на GPS и е много по-трудно техните сигнали да бъдат заглушени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *