2020 година приключи като една от най-добрите в областта на продажбата на компютри от десетилетия насам. През четвъртото тримесечие на годината индустрията отчете ръст от 25% спрямо същия период на предходната година.

През посочения период са продадени 90.3 милиона настолни компютри, лаптопи и работни станции. За цялата година са доставени около 300 милиона бройки, което представлява увеличение с 11% на годишна база.

Това е и най-добрият целогодишен ръст за пазара на компютри от 2010 г. насам. Всъщност през 2020 г. преносимите компютри представляват 79% от всички доставки на компютри.

Това е и категорията, която е отговорна за големия растеж, който индустрията бележи през последната календарна година. Докато доставките на настолни компютри са намалели с 20%, тези на преносими и мобилни работни станции са се увеличили с 44%, достигайки до 235.1 милиона.

Най-успешният производител за посочения период е китайската технологична компания Lenovo, която е доставила 23 милиона бройки за тримесечието и 72 милиона за годината. Сред останалите топ играчи се открояват Apple и Acer, които също отбелязват голям ръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *