Концепцията за пътища, които могат да зареждат електрически автомобили в движение, не е нова, но до този момент технологията е била относително скъпа и неефективна. Министерството на транспорта на Индиана обаче обяви, че тества нов тип пътна настилка с вградени магнетизирани частици, която един ден ще може да осигури ефективно и високоскоростно зареждане за електромобили.

Проектът е планирано да се осъществи на три фази. По време на първата фаза ще бъде изследвано как работи магнетизираният цимент, наречен магмент, в лабораторни условия. Едва след това технологията ще бъде изпробвана на малък участък от пътя.

Според създателите, магментът осигурява „рекордна ефективност на безжично предаване“ – до 95 процента. Сред останалите предимства на технологията са: възможността да бъде изградена при „стандартни разходи за монтаж на пътно строителство“, както и че е „устойчива на вандализъм“.

Иновативният бетон ще бъде тестван и при зареждането на тежкотоварни камиони. Ако изпитанията са успешни, захранването им директно от пътя, без никакво замърсяване и на достъпна цена би било пробив в опазването на околната среда.

Все още обаче предстои много работа, за да се докаже, че технологията е добра и работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *