В стремежа си да изпревари Tesla и другите производители на електромобили Rivian продължава активно да набира финансови средства, за да може колкото се може по-бързо да започне продажбите на собствения електрически пикап. В рамките на поредния кръг от финансиране американският производител на електромобили привлече допълнителни 2,5 милиарда щ. долара инвестиции.

Rivian е основана от американския инженер Ар-Джей Скариндж през 2009 година. През 2018 година Rivian представя своите два електромобила – пикапът Rivian R1T и джипът Rivian R1S. Тяхното излизане на пазара на няколко пъти бе отлагано заради различни технологични затруднения. Сега Rivian официално обяви, че продажбите на R1T започват през месец септември тази година, а на R1S – два-три месеца по-късно.

По всичко личи, че инвеститорите вярват на Rivian. Новият кръг от финансиране бе оглавен от фондацията Amazon Climate Pledge Fund, като с големи суми се включиха и компаниите D1 Capital Partners и Ford Motor Company. По-малки са инвестициите на Third Point, Fidelity Management, Research Company, Dragoneer Investment Group и Coatue. Тези инвестиции ще се използват за разширяване програмата за създаване на нови електрически транспортни средства и за увеличаване на производствените мощности.

Едновременно с това Rivian работи върху изграждането на втори завод на територията на САЩ, като в настоящия момент търси най-подходящото място за строежа на това предприятие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *