Чрез обединяването на две технологии – твърд електролит и изцяло силициев анод, американски учени постигнаха много високо ниво на безопасност, дълъг технологичен живот и значителна плътност на енергията в представената в края на миналата седмица акумулаторна батерия от нов тип. Според изобретателите тя може да се използва в електрическия транспорт, както и за създаването на високоефективни хранилища на електрическа енергия за студен резерв.

Плътността на енергията на силициевите аноди е над 10 пъти по-висока в сравнение с графитните, които днес масово се използват в съвременните литий-йонни батерии. Но и те се разширяват и се свиват по време на зареждането и разреждането, като и върху тях отрицателно влияние оказва течният електролит. Новата научна работа на изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего разкрива новите възможности от използването на силициевите аноди съвместно с твърд електролит.

Американските учени за първи път са използвали евтини микроскопични силициеви зърна, които не изискват особена и скъпа предварителна обработка. Твърдият електролит се базира на сулфид, като останалата информация се счита за фирмена тайна.

Получената по този начин акумулаторна батерия се оказа мощна и с изключително стабилен анод. В лабораторни условия тя запазва 80% от капацитета си след 500 цикъла на зареждане и разреждане.

Новата технология за използване на силициев анод и твърд електролит е патентована от стартиращата компания UNGRID, която възнамерява още следващата година да започне да продава лицензите за нейното серийно производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *