Лу Отенс

Бившият инженер на Philips и създател на аудио касетите – Лу Отенс – e починал на 6 март на 94-годишна възраст. Изобретението му променя начина на слушане на музика на цели поколения.

Отенс започва работа за Philips през 1952 година. Първият прототип на аудио касета създава в началото на 60-те години на миналия век. А компанията я представя на Берлинския панаир за радио електроника през 1963 година.

Дизайнът на Отенс става стандарт за аудио касетите по света, а от появата им са продадени над 100 милиарда копия. По-късно той продължава да работи с Philips и Sony по създаването на компактдиска.

Аудио касетите имат огромно значение за музикалната индустрия. Те дават възможност на хората да слушат любимите си песни и албуми в движение, както и позволяват създаването на миксове и плей листи.

Въпреки недостатъците им, през последните години популярността на касетите се възражда. През 2016 г. например продажбите им се увеличават със 74%. А две години по-късно – с още 23%, благодарение на саундтраците на „Stranger Things“ и „Guardians of the Galaxy“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *