Главните изпълнителни директори на технологичните компании Facebook, Twitter и Google – Марк Зукърбърг, Джак Дорси и Сундар Пичай бяха изслушани от Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите в САЩ. Те са призовани да отговарят на редица въпроси, включително и за публикации в платформите им, свързани с дезинформацията за ваксините и екстремизма.

Макар че по време на продължилото цели пет часа изслушване, конгресмените изискват конкретни отговори, много малко въпроси всъщност получават такива. Все пак, от него става ясно, че и демократите, и републиканците са готови да наложат нови правила на големите технологични платформи като Facebook, Twitter и Google.

Един от основните поставени въпроси е свързан с екстремизма. Той стана актуален след щурма на Капитолия на 6 януари, когато редица социални платформи бяха критикувани, че са допринесли за увеличаване на напрежението.

По време на изслушването депутати от Демократическата партия настояват ръководителите да признаят, че техните платформи носят отговорност за събитията на 6 януари. Въпросите им обаче не получават конкретно потвърждение или отричане.

С напредването на изслушването става ясно, че встъпителните изявления на изпълнителните директори са предоставили много повече подробности по разглежданите въпроси, отколкото всичко, което казват през следващите пет часа.

В същото време изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси е харесал редица туитове, включително такъв, който пита защо толкова много депутати не желаят да се научат да произнасят „Пичай“. След изслушването, Дорси публикува анкета, в която пише единствено „?“.

През последните няколко години Конгресът свика редица изслушвания с участието на ръководители на големи технологични платформи и повечето от тях са протичали по подобен начин – без конкретни отговори по въпросите за дезинформацията, алгоритмите и неприкосновеността на личните данни.

Този път обаче депутатите се обединяват около идеята за създаването на нова федерална агенция, която да има правомощията да налага правила и да регулира дейността на големите уеб платформи.

Петчасовото изслушване можете да гледате тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *