Физиците от MIT откриха екзотична форма на свръхпроводимостта в нов материал, който бе синтезиран преди около една година. Този тип свръхпроводимост бе прогнозирана още преди 60 години, но досега не бе намерен начин как тя да бъде стабилизирана. Нещо повече, учените откриха, че след като бъдат направени незначителни промени, новият материал проявява и друга още по-екзотична форма на свръхпроводимостта.

Специалистите по квантова механика откриха нов материал, който проявява екзотични квантови свойства на макро ниво. В този случай новият материал е и свръхпроводник. Той може да бъде сравнен с торта, единият слой на която е съставен от тънка лента свръхпроводящ материал, а вторият е разделящо уплътнение, което го защитава от вредни въздействия. Разполагайки няколко от тези слоя един върху друг учените са получили макро кристал, който може да бъде взет в ръка. Само че той проявява свойствата на двумерен свръхпроводник.

Направените изследвания показаха, че това е свръхпроводник от типа на крайния импулс (finite momentum), съществуването на който бе предсказано през 1960-те години. При него, под въздействието на магнитни полета се образуват еднакви правилни шаблони, чрез управлението на които е възможно да се създават различни разновидности на свръхпроводимостта в един и същи материал. Това свойство може да се използва за създаването на нов вид квантови компютри, на ново поколение транзистори и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *