Напоследък Apple присъства твърде често в новините, особено заради битката си с Epic Games и Facebook заради антиконкурентни практики. В близко бъдеще това може да доведе до някои промени за iOS и iPhone.

Нов антитръстов закон, предложен миналата седмица, може да попречи на Apple да доставя iPhone със собствените си предварително инсталирани приложения. В момента компанията инсталира предварително Messages, Calendar, Notes, Photos, Face Time и др., като според закона използва пазарното си господство, за да фаворизира собствените си продукти и услуги.

Ако законът бъде приет, ще доведе до драстично нов процес на настройка на iPhone, подобно на Google, която беше принудена в ЕС да предлага различна алтернативна търсачка при настройката на ново устройство. Това със сигурност е лоша новина за Apple, която е голям играч в сферата на услугите и може потенциално да намали приходите й и да навреди на бизнеса й.

За потребителите обаче не е лоша новина, тъй като може да осигури по-голям избор и свобода по отношение на приложенията за изтегляне и ползване на новото устройство. Законът може да засегне и Amazon Prime, тъй като Amazon продава само собствени продукти, което потенциално може да навреди на продавачи от трети страни.

Изглежда към момента не се говори за включване на други продукти, като таблети и компютри, но те лесно могат да бъдат добавени в последствие, въпреки различните операционни системи. Комитетът по съдебната власт ще разгледа пет законопроекта следващата седмица, когато може би ще научим повече подробности за предложената промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *