Огромните вятърни турбини постепенно се превърнаха в обичаен елемент на пейзажа, но за разлика от слънчевите панели, те не могат да се инсталират в градовете. Изобретателят Джо Дусе измисли по какъв начин може съвсем безопасно да се използва енергията на вятъра в градовете. Вместо огромни перки на високи стълбове той предлага използването на плоска турбина, която може да се интегрира директно в стената на зданията.

Конструкцията се състои от няколко реда правоъгълни алуминиеви лопатки, поставяне на вертикални оси. Те улавят вятъра и завъртат турбината на генератора. Размерът на представения образец разполага с 25 оси и е широк 7,5 метра при височина 2,5 метра. Неговите размери могат да бъдат увеличени настрани или нагоре по съвсем същия начин както това става със слънчевите панели по покривите.

Самата конструкция изглежда като доста сложна кинетична инсталация, а изобретателят твърди, че ако един среден по размери американски дом има една от тези стени, то тя може да осигури неговата нужда от електроенергия, която е около 10 хиляди киловатчаса годишно.

Това са съвсем приблизителни параметри, като всичко зависи от скоростта на вятъра, а в големите градове с високи издания резултатите ще бъдат по-различни.

Новото изобретение може да подава електрическа енергия на търговските центрове, офисните сгради, търговските центрове и други. Освен това, те могат да бъдат изграждани в близост до магистралите, за да уловят потоците въздух, създавани от автомобилния транспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *