Jessica Rosenworcel FCC

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън назначи Джесика Розенуорцел за нов председател на Федералната комисия по телекомуникации (FCC) в страната. Тя ще замени на този пост избраника на Доналд Тръмп Аджит Пай, който напусна неотдавна. За разлика от своя предшественик Розенуорцел е голяма привърженичка на т.нар. принцип на мрежова неутралност (net neutrality).

Това е основополагащ принцип в развитието на интернет, според който телеком операторите и доставчиците на мрежови услуги трябва да предлагат на потребителите си достъп до всички интернет ресурси. При това те не могат да ограничават някои от тях или да приоритизират скоростта за достъп до едни сайтове, в сравнение с други.

Мрежовата неутралност е в основата на интернет и е спомогнала да получим една отворена мрежа, при която всеки може да създава сайтове и да споделя съдържание. Ако в зората на развитие на мрежата този модел не се беше наложил, можеше днес да разполагаме не с достъп до целия интернет, а примерно до пакети от сайтове, които нашият оператор е преценил, че ще ни предложи.

Онлайн гиганти като Google и Facebook, както и технологичните стартъпи, уеб разработчиците, множество активисти и организации подкрепят силно този принцип. Той обаче не се харесва на телеком операторите, които биха искали да имат последната дума какво или поне с каква скорост ще достъпват техните потребители.

За разлика от своя предшественик Том Уилър, доскорошният председател на FCC Аджит Пай беше противник на модела на мрежова неутралност и направи някои макар и малки отстъпки към операторите. Новата ръководителка на съобщителния регулатор Джесика Розенуорцел обаче е известна като привърженик на този принцип и очакванията са за по-твърд курс срещу исканията на телекомите в тази насока.

Тя е известна и с усилията си за осигуряване достъп до широколентов интернет за всяко дете в САЩ. Тя обаче ще бъде временен председател на FCC до избирането на постоянен такъв. Някои издания в САЩ вече спекулират, че това ще е Джефри Старкс, който също е поддръжник на мрежовата неутралност и разширяване на достъпа широколентов интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *