Един от най-впечатляващите аспекти на играта Grand Theft Auto V е това, колко близо е геймърският Сан Андреас до реалния Лос Анджелис и Южна Калифорния. Но новият проект в сферата на машинното обучение от Intel Labs с име Enhancing Photorealism Enhancement (Повишаване на качеството до фотореализъм) повишава качеството на изображението на играта до невероятно високо ниво.

Специалистите са разработили нови алгоритми с елементи на изкуствен интелект и са обучили тази невронна мрежа с помощта на снимки на реални улици от германски градове. След това този ИИ е обработил извежданото от играта видео. В крайна сметка са се получили изключително реалистични изображения, кадрите от които приличат на снимки, които могат да се направят през предното стъкло на автомобила. Само че тук става дума за видео и подвижни изображения. Могат да се забележат съчетанията на леко размитото осветление, по-гладкия тротоар и реалистично отразената светлина от другите автомобили. Създава се впечатление, че потребителят гледа реална улица с типичните за нея обекти – сгради, дървета, пътни знаци, други автомобили и т.н.

Изследователите на Intel Labs твърдят, че тяхната система за подобряване на изображението излиза извън рамките на това, на което са способни другите подобни технологии за фотореалистично преобразуване. Ефектът се постига чрез интеграция на геометричната информация от самата GTA V в невронната мрежа. Използват се междинни G-буфери, които включват информация за разстоянията между обектите в играта, до камерата, различните текстури и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *