НАСА публикува аудиозаписа, направен от марсианския роувър Perseverance на работата на инструмента SuperCam. Това е лазерна система, която излъчва мощен лазерен лъч с който обстрелва грунта около марсохода. По този начин е възможно изследването на обекти, отдалечени на разстояние до 7 метра. Аудио записът е направен по време на анализа да един от големите камъни около Perseverance, който получи името Máaz.

Системата SuperCam използва камера и спектроскоп, които регистрират и изучават горещия газ, който се отделя след лазерния изстрел по обектите наоколо. Звукът при този процес дава допълнителна информация за състава на веществото, както и и други полезни данни.

Публикувани са общо три аудиофайла, на които много добре се чува и марсианския вятър. На файла, записан на 2 март се чуват характерните изщраквания, които се получават когато лазерният лъч попада в скалата, отдалечена на 3 метра. При някои изстрели на лазера звуците са по-силни, което дава възможност приблизително да се определи твърдостта на изследвания обект.

На 6 май тази година марсианският роувър направи първото си кратко пътуване по повърхността на Червената планета. Той се придвижи 4 метра напред, зави под ъгъл от 150 градуса и след това на заден ход измина още около 2,5 метра. Направените тестове показаха, че всички системи на Perseverance работят нормално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *