Тези дни станахме свидетели на безпрецедентно в историята IT събитие – направлението Arm China излезе от контрола на собствениците. Сега това е вече съвсем нова компания със свои собствени планове за развитие и интелектуална собственост. Бившите собственици на този отдел не получиха дори и един цент. Това поставя в изключително неизгодна позиция Nvidia, която искаше и все още иска да закупи ARM.

Първата информация за въпросния конфликт се появи в медиите преди малко повече от една година. През месец юли миналата година директорът на съвместното предприятие Arm China Ален Ву (Allen Wu) бе уволнен от висшия мениджмънт на компанията от борда на директорите, като гласуването бе седем срещу един глас. Вместо да си събере нещата и да се махне, Ален с парите на компанията нае охрана и забрани в централния офис на неговия отдел да влизат мениджърите на AMD. Според китайските закони, компанията може да бъде управлявана само от този, който разполага с нейния печат и и нормативните документи относно нейния устав. Особеното тук е, че китайските акционери притежават 51% от капитала на Arm China и са изцяло на страната на Ален Ву. Ето защо и до днес решаването на този конфликт се правеше по извънсъдебен път.

Притежателят на ARM е японският концерн SoftBank, който през 2018 година създаде направлението Arm China. Контролния пакет от акции бе продаден на китайските акционери за сравнително неголямата сума от 775 милиона щ. долара. Като се има предвид получаваните сериозни годишни лицензни такси за едноименната архитектура и системата от процесорни команди, това си е направо подарък. Но тогава на компанията явно са ѝ били необходими пари.

От друга страна, създаването на китайския отдел е една изцяло превантивна маневра. Към тази дата Великобритания все още бе в състава на Европейския съюз, а Европа подготвяше пакет от санкции срещу Китай, като възнамеряваше да ограничи експорта на нови технологии. За да не се навреди на паричния поток и на печалбите бе решено да се създаде съвместно предприятие в Китай и да му се прехвърлят всички права върху лицензирането на технологиите на ARM, като бяха включени и няколко местни компании.

Според проведено вътрешно разследване на ARM, назначеният за генерален директор на Arm China Ален Ву е правил големи отстъпки на купувачите на лицензи, ако те направят инвестиции в неговата собствена компания Alphatecture. Това е класически конфликт на интереси, в резултат от което Ву бе уволнен. Дотук добре, но по това време Arm China носи на собственика на ARM – японската SoftBank до 30% от приходите само от продажбата на лицензи. Получи се така, че Ву можа да си позволи а да остане и да продължи да търгува с лицензите както си иска. При това той редовно е плащал на компанията-майка уговорения процент и дори завел съдебно дело срещу своята собствена компания Arm China, оставайки неин директор. Това означава, че в съда той извиква самия себе си.

И сега стигаме до най-главното. Тази седмица Ален Ву представи собствения си план за ребрандиране на Arm China и съобщи какви са плановете за развитие на вече изцяло независимата от ARM компания. Новата компания все още няма английско име, но тя има изключително богат опит в разработване на нови технологии в продажбите на лицензи. Всичко това и още много други неща са си останали от ARM. Медиите започнаха да съобщават, че в ръцете на китайците е останало всичко, включително и процесорната архитектура Cortex-A77, която бе разработена през 2019 година. Единствено най-новите процесорни инструкции Armv9, процесорите от ново поколение, интерфейсите и процесорните ядра не са дадени на китайците, понеже при тяхното разработване конфликтът вече е назрял.

По време на представянето на новата компания Алън Ву специално подчерта, че тя има голям брой нови технологии, каквито ARM няма. Всичко е направено от китайските специалисти на компанията. Това са изключително много неща – процесори за невронни мрежи, хардуерни ускорители за обработка на видеопотоци и на стриймове, мрежови процесори, процесори за осигуряване на безопасността на изчисленията и още много други. Всичко това бе представено като фамилията продукти XPU.

Ву признава, че корените на новата компания са в ARM, Но в същото време тя е независима китайска компания и най-големият в тази страна доставчик на най-нови технологии и най-различни разработки за чипове. По време на своята работа тя е продала 20 милиарда единици интелектуална собственост и вече има над 90 крупни партньора. От тези партньори 29 вече са достигнали стадий на масово производство с използване технологиите на ARM. Всичко това е създадено от местния екип специалисти, които са над 400 души, и обхваща широк спектър от продукти – от мобилни до мрежови приложения.

Може да се предположи, че новата компания ще привлече към себе си почти всички клиенти на ARM и ще работи под ръководството на Ален Ву. Китайското направление има право да продава лицензите на ARM и няма логика да се откаже от тази дейност. Всички тези събития със сигурност ще навредят на сделката между Nvidia и ARM. Очевидно е, че предстоят много съдебни дела и тази сделка може и да не се състои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *