Компанията за летящи дронове Wing, която е част от групата Alphabet на Google, разкритикува сериозно новите правила за безпилотните летателни апарати в САЩ. Припомняме, че новите изисквания на Федералната администрация по авиация в страната влязоха в сила от новата година.

Според променената регулация летящите дронове ще трябва да разполагат със своеобразни регистрационни номера, както и да отговарят на редица други изисквания.

Представители на Wing, която предлага услуги за доставка с такива апарати, обаче вече са започнали да лобират за промени. Според тях новите правила могат да имат нежелани последствия за личната неприкосновеност на клиентите на доставки с дронове.

В добавка, според компанията на Google, това ще усложни и изграждането на мащабни системи за контрол на трафика на летящите дронове. А това е ключов аспект за бъдещето развитие на индустрията.

Припомняме, че според новите изисквания, операторите на безпилотни летателни системи ще имат 18 месеца за да въведат технология за идентифициране на своите дронове и да поискат разрешение от администрацията. От Wing обаче вече посочиха, че регулацията има нужда от промяна.

Новите правила на американската администрация са част от опитите на институциите по света да регламентират начина, по който се използват летящите дронове. Припомняме, че от началото на тази година и у нас влиза в сила новият европейски регламент в сектора. С него се въвежда регистрационен режим за някои типове дронове, както и изисквания за пилотите на такива апарати.

Повече за новия регламент можете да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *