Китай ще се опита да приземи своята капсула Zhurong на Марс тази вечер. Събитието е кулминацията на множество космически изследвания, провеждани от Китайската асоциация за наука и технологии (CAST) в продължение на десетилетия.

Ако всичко мине добре, това ще бъде първият роувър, който не е създаден от Американската космическа агенция NASA, кацащ на Марс. Според Йе Пейджиан от CAST, китайският марсоход ще стъпи на повърхността на Червената планета на 14 май около 23 часа.

Първата китайска мисия на Марс – Tianwen-1 – стартира още през юли 2020 година. Тогава тежка ракета-носител изведе в орбита първия марсоход на страната. От тогава орбиталният апарат обикаля Червената планета, подготвяйки се за спускането.

Роувърът и спускаемият апарат ще влязат в тънката атмосфера на Марс, скрити зад топлинен щит. След това той ще бъде изхвърлен и парашут ще забави спускането.

Предполага се, че Zhurong ще кацне в същия район, където се приземи и спускаемият апарат Викинг 2 на NASA през 1976 година. Районът представлява голяма равнина с размери около 3300 километра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *