Изкуствен интелект на нещата

Технологичният сектор на Китай беше засегнат сериозно от икономическата война със САЩ. Освен това има несигурност породена от пандемията от новия коронавирус.

Страната обаче изглежда решена да възвърне позициите си. По данни на Wall Street Journal, по време на ежегодно събитие на ръководната партия е бил описан петгодишен план за технологичен напредък.

Като част от него ще бъдат създадени лаборатории, насърчавани образователно програми и инвестиции в различни сфери. Сред тях са секторите за изкуствен интелект (AI), биотехнологии, полупроводници и квантово изчисление.

Инвестициите в основна развойна дейност ще бъдат увеличени с 10.6% през 2021 година. Освен това ще бъде създадена десетгодишна стратегия в това направление.

Китай има редица технологични предимства, включително във въвеждането на петото поколение мобилни мрежи (т.нар. 5G), както и в обема на научна дейност за AI, която се извършва в страната. Тук е въведена и една от малкото работещи платформи за автономни таксита.

Американските санкции обаче доведоха до сериозни затруднения за компании като Huawei и ZTE. Това се дължи на липсата на производство на чипове от най-ново поколение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *